Orban nu are nevoie de ajutorul lui Ponta pentru a trece guvernul, dar mai are nevoie de câteva voturi. Liderul Pro România face un pariu riscant 

Ludovic Orban, PNL, Victor Ponta, USR
Ludovic Orban mai are nevoie de câteva voturi pentru a reuși să formeze o nouă majoritate și fără sprijinul lui Victor Ponta - Foto: Facebook/Ludovic Orban, Facebook/Victor Ponta

Ludovic Orban are șanse să treacă guvernul și fără ajutorul lui Ponta.

  • Liderul Pro România a ales calea riscantă, dar n-a reușit să se apropie prea mult de PSD.

  • Alianța dintre Tăriceanu și Ponta a încetat din momentul în care primul a anunțat că susține guvernul liberal.

  • Chiar dacă va fi un executiv cu o susținere fragilă va reuși să reziste până la alegerile locale de anul viitor.

  • Alternativa ar fi un blocaj care ar favoriza PNL și USR.

Cum era de așteptat, Victor Ponta a anunțat că nu susține un guvern liberal, iar reprezentanții Pro România se vor opune în parlament unui executiv PNL, condus de Ludovic Orban.

Dar această poziționare nu a fost un mister pentru nimeni. Ponta, fost președinte al PSD, a votat moțiunea de cenzură pentru a face pași pentru a-și recâștiga vechiul partid.

Și Ponta vrea, acum, alegeri anticipate 

Agenda lui politică are legătură cu alegerile locale și parlamentare de anul trecut, prezidențialele de luna viitoare n-au nicio miză pentru el.

”Să guvernezi fără majoritate şi cu cinci partide, ALDE, PMP, UDMR, USR care au interese total diferite şi nu se înţeleg nici măcar pe ceea ce vor să anunţe, va fi foarte dificil, dar sper să reuşească. Ne-am înţeles pe un singur lucru, vom susţine cei de la Pro România alegeri anticipate pentru Parlamentul României. Se pot realiza şi au şi sens pentru binele nostru al tuturor să le facem odată cu cele locale sau oricum în aceeaşi perioadă, în aşa fel încât în luna mai sau iunie România să ştie foarte clar cine e primar, cine e preşedinte de Consiliu Judeţean, cine e parlamentar, cine e prim-ministru şi Guvern, să nu stăm tot anul viitor, un an de criză, în mod evident, în alegeri pentru că ăsta e un lucru foarte rău. Sunt la al patrulea mandat, nu am votat decât guverne în care am crezut că au toate datele să reuşească. De exemplu, nu am votat Guvernul Cioloş, cum l-au votat foştii mei colegi de la PSD şi nu mi-a părut rău niciodată că nu l-am votat. Nu vom vota acest guvern al domnului Orban PNL şi probabil că şi de data asta vom avea dreptate”, a declarat liderul Pro România, citat de News.ro.

Respins de aripa PRM din PSD

Ponta, după moțiunea de cenzură, a suferit o înfrângere importantă. În loc să fie privit ca un salvator al partidului de mediocritatea unui lider ca Viorica Dăncilă, s-a trezit atacat violent de facțiunea PRM, condusă de Lia Olguța Vasilescu.

Ponta n-a reacționat, a făcut un pas înapoi și s-a concentrat pe negocierile pentru formarea unui nou guvern.

Dar pe parcursul acestor negocieri a suferit și a doua înfrângere. Alianța dintre Pro România și ALDE a încetat de facto în momentul în care Tăriceanu a anunțat că susține Guvernul Orban.

În cazul în care, liderul PNL reușește să facă o majoritate fără ajutorul Pro România sau, mai rău, vor fi oameni din partid care vor vota pentru liberali, atunci se poate spune că Victor Ponta a intrat într-o zodie ghinionistă, iar poziția se va șubrezi atât în raport cu PSD, dar și în propriul partid.

De ce a votat Ponta moțiunea?

”Noi am votat pentru moţiunea de cenzură pentru că Guvernul Dăncilă era un guvern incapabil să rezolve problemele ţării. Asta nu înseamnă că o să votăm un alt guvern pe care nu-l considerăm bun O să votăm atunci când considerăm că un guvern răspunde aşteptărilor electoratului nostru. Dacă am rezistat trei ani la toate ameninţările şi presiunile inclusiv mediatice ale PSD, mai rezistăm şi acum, ne-am obişnuit să rezistăm.  Nu există un guvern Dăncilă în acest moment, există o grupare oarecum infracţională care încă mai stă la Palatul Victoria şi cred că dacă cei de la PNL doresc cu adevărat să schimbe această grupare de acolo, trebuie să vină cu o soluţie sustenabilă, competentă şi un proiect serios. Proiectul că vine PNL-ul cu 100 de parlamentari şi poate să guverneze mai bine, noi nu credem în el”, a declarat Victor Ponta după încheierea negocierilor cu premierul desemnat.

Orban, la patru voturi distanță de Palatul Victoria

Conform unor surse, Ludovic Orban mai are nevoie de 3,4 voturi pentru a realiza o majoritate și fără sprijinul Pro România.

“Sunt peste 25 de parlamentari cu care am purtat discuţii până acuma şi care cred că ar putea fi convinşi să vină şi să participe la votul de învestitură şi să voteze învestirea Guvernului”, a susţinut Orban, avansând o cifră optimistă.

VIDEO. Ludovic Orban, declarație după ce a ieșit de la negocierile cu Victor Ponta.

  

Există mai mulți parlamentari din PSD care încearcă să găsească o cale de comunicare cu liberalii, nu neapărat să se înscrie în partid, dar să-și securizeze viitorul într-o funcție publică.

Președintele PNL a avut o strategie de negociere corectă. Nu a făcut declarații și a negociat pragmatic susținerea politică.

“În mod evident, vă mărturisesc că mă aşteptam la această poziţie. Asta nu înseamnă că şansele de a reuşi învestitura Guvernului nu rămân în picioare, continuăm negocierile, individuale, cu parlamentari independenţi, cu parlamentari care se află în diferite situaţii, de asemenea, purtăm discuţii individual cu parlamentari din PSD. Evident, nu purtăm nicio negociere instituţională cu PSD, nu avem ce discuta cu PSD, obiectivul nostru este să îndepărtăm de la putere rămăşiţele acestui guvern toxic (…)”, a declarat Ludovic Orban, citat de News.ro.

Un guvern fragil, susținut de Iohannis va rezista cel puțin până la locale

Chiar dacă va trece, va fi un guvern slab, dar asta nu înseamnă că nu va putea rezista un an. Dar mai ales, nu are ce pierde. O nouă moțiune de cenzură ar însemna o criză guvernamentală în preajma alegerilor ceea ce ar fi o gură de oxigen pentru liberali, iar Iohannis nu va mai nominaliza un reprezentant PSD să facă guvernul înainte de alegerile parlamentare.

“PNL este în parteneriat cu preşedintele României şi ne consultăm în privinţa celor mai importante discuţii. Preşedintele va cunoaşte lista miniștrilor”, a mai spus Orban, sugerând că președintele are un cuvânt de spus în formarea guvernului, iar în mod informal se și implică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here