PNL are prima șansă să guverneze! O majoritate făcută de Ponta nu reprezintă decât o amânare a înfrângerii totale a PSD

Ludovic Orban, Klaus Iohannis, Victor Ponta, negocieri guvern
Ludovic Orban are prima șansă pentru a fi nominalizat de către Klaus Ioannis să formeze guvernul, dar Victor Ponta vrea și el să facă o majoritate - Foto: Facebook/Ludovic Orban, Presidency.ro, Facebook/Victor Ponta

Deși nu are voturi, PNL are susținerea lui Klaus Iohannis pentru a realiza o nouă majoritate parlamentară.

  • Misiunea lui Ponta de a recuceri PSD e la fel de dificilă ca aceea a lui Ludovic Orban de a găsi susținere pentru un nou guvern.

  • Urmează un an plin de răsturnări de situație, o soluție de ieșire din criza politică nu poate fi dată decât de alegerile parlamentare din 2020.

  • Impactul PSD asupra societății a fost devastator și ultimii trei ani de guvernare nu vor fi prea repede uitați de către opinia publică.

În aprilie 2012, Guvernul Ungureanu pica în Parlament cu 235 de voturi, cu două peste majoritatea necesară. Și atunci, cei din PDL, la fel ca PSD zilele trecute, spuneau că e imposibil ca moțiunea să treacă, dar aceasta e singura asemănare între cele două situații.

Ce trebuie amintit e faptul că la scurt timp după ce Victor Ponta a preluat controlul parlamentului a schimbat președinții celor două camere printr-un puci instituțional, a schimbat Avocatul Poporului, l-a numit rapid pe Valer Dorneanu, a suspendat președintele împreună cu Crin Antonescu și a impus un regim PSD care a durat șapte ani și jumătate, într-o formă sau alta.

Moțiunea de cenzură care a trecut joi cu o majoritate de 238 de parlamentari a întrerupt hegemonia a social-democraților.

De asemenea, trebuie spus că revenirea PSD în actualitatea politicii românești, după o înfrângere în alegerile din 2008, s-a produs pe fondul crizei economice internaționale care a lovit puternic și România, începând cu ultima parte a anului 2009. 

Lecția care trebuie învățată astăzi de partidele care au reușit izolarea PSD în parlament și care vor să preia guvernarea e aceea că social-democrații nu au o susținere importantă în societate, dar orice greșeală a adversarilor o vor specula pentru că dețin cea mai puternică rețea politică din România și cea mai puternică structură de comunicare.

Pe de altă parte, ceea ce a făcut PSD în acești aproape trei ani va fi greu de uitat de o parte importantă a opiniei publice. Impactul asupra societății a fost precum cel al unei lovituri de baros. PSD a pervertit toate instituțiile, a aruncat în aer ierarhiile și firavele sisteme de valori, a distrus normele etice, regulamente de funcționare a instituțiilor democratice, tot. Și asta numai pentru a-și impune voința și oamenii.

A fost un dezmăț al imoralității și al grobianismului, iar un astfel de spectacol respingător e greu de uitat.

Din această perspectivă, formațiunile politice anti PSD nu au de ce să se teamă. Nu e nevoie decât de o guvernare civilizată, suplă și eficientă care să răspundă la semnalele cetățenilor, iar monstruozitatea regimului social-democrat va ieși și mai mult în evidență.

Nu mai e niciun mister că președintele Klaus Iohannis îl va nominaliza pe Ludovic Orban ca premier, iar acesta va încerca să formeze o majoritate în jurul PNL.

VIDEO. Declarația de presă a președintelui Klaus Iohannis în care anunță că noua majoritate trebuie construită în jurul PNL.

“…Partidul Național Liberal, care a venit primul, la ora 11:00, la consultări, a spus clar și răspicat… (că) este dispus să preia guvernarea, chiar dacă este complicat, chiar dacă se anunță un parcurs dificil. Celelalte formațiuni care au venit, toate au afirmat că vor sprijini, într-o formă sau alta, o astfel de abordare. Așa că de pe acum deja este destul de clar că ne îndreptăm înspre un guvern PNL sau un guvern în jurul PNL, urmând în zilele următoare să se clarifice aceste nuanțe”, a declarat Klaus Iohannis, vineri 11 octombrie, după încheierea primei runde de negocieri cu partidele parlamentare.

La aceste negocieri, PSD a lipsit, Viorica Dăncilă, președintele partidului, a anunțat că a fost o decizie a conducerii formațiunii.

Această absență arată că social-democrații au intrat în logica unui partid de opoziție și că nu vor participa la susținerea unei formule guvernamentale cu liberalii la timonă.

Pe de altă parte, există Victor Ponta care și-a anunțat intenția de a forma o nouă majoritate parlamentară cu Pro România, ALDE și PSD, dar fără Viorica Dăncilă pe care o vrea scoasă din cursa alegerilor prezidențiale.

După moțiunea de cenzură au rămas trei candidați pentru funcția de președinte – eu susțin și votez UN OM” (n.a. grafia cu litere mari e conformă cu postarea politicianului), a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook, textul fiind asociat unei imagini cu Mircea Diaconu.

Dar situația e complicată și din perspectiva liderului Pro România. Acesta nu e sigur că va putea să se impună în fața PSD. Și-a creat multă ostilitate în partid, iar facțiunea controlată încă de Liviu Dragnea nu-l va primi cu brațele deschise.

Chiar și în situația în care instinctul de conservare al urmașilor PCR se va trezi din nou și-l vor accepta pe Ponta, e nevoie de timp, iar timpul e cel mai mare inamic al PSD – urmează alegerile prezidențiale pe care le-au pierdut deja, iar în iunie cele locale, urmate la mai puțin de jumătate de an de cele generale.

De aceea, din cifre și afinități politice, o alianță Pro România, ALDE și PSD ce pare ușor de realizat, în noul context, controlat de Iohannis, va fi foarte greu de construit.

Marele obstacol al acestei majorități creată în jurul lui Ponta e voința opiniei publice care, la alegerile europarlamenatre, a trasat o nouă ierarhie politică.

Un guvern PSD, ALDE, Pro România și-ar ostiliza rapid electoratul și, probabil, ar duce la o înfrângere a acestei alianțe în toate cele trei confruntări electorale care urmează.

Opțiunile posibile în acest moment sunt un guvern PNL cu o majoritate la limită în parlament prin atragerea ALDE și cu susținerea minorităților și a neafiliaților sau un blocaj care poate duce la alegeri anticipate.

Din păcate, situația politică a României nu se va clarifica în anul următor. Va fi tulbure, cu posibile răsturnări de situație până la alegerile parlamentare de anul viitor. 

Un singur lucru e cert, PSD a pierdut puterea și a devenit a treia forță politică din România în 1000 de zile de la momentul în care a câștigat la pas alegerile generale din decembrie 2016. Social-democrații, pentru această contraperformanță, ar trebui să-i mulțumească lui Liviu Dragnea. 

   

1 COMENTARIU

  1. PNL ramane un partid perfid nereformat si imoral cata vreme nu are nici macar in vocabularul electoral stoparea crimelor, atrocitatilor si distrugerilor din timpul bunei colaborari cu uzurpatorii PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here