Protestele masive din Hong Kong, o problemă fără rezolvare pentru China

Carrie Lam, proteste Hong Kong
Protestele din Hong Kong reprezintă o problemă fără ieșire pentri Xi Jinping, președintele Chinei

În Hong Kong, mișcările de stradă continuă. A trecut mai bine de o lună de când milioane de locuitori ai orașului protestează față de guvernul chinez.

Cu ocazia împlinirii a 22 de ani de când China a preluat controlul administrativ al metropolei asiatice de la Marea Britanie, zeci de mii de protestatari au ieșit din nou pe străzi și s-au confruntat cu forțele de ordine.

Aceștia acuză guvernul chinez de dictatură, de limitare a drepturilor fundamentale, de încercare de a înlătura democrația din fostul protectorat britanic.

Marile mișcări de stradă au pornit o dată cu încercarea lui Carrie Lam ,reprezentanta Partidului Comunist Chinez în teritoriu și șefa executivului local, de a impune o lege a extrădării în Hong Kong.

Locuitorii orașului au respins prin masive mișcări de stradă impunerea acestei prevederi legale care ar fi permis Chinei să extragă toți disidenții anticomuniști, refugiați în Hong Kong.

Carrie Lam a renunțat la încercarea de a impune legea, dar cetățenii îi cer demisia, iar protestele nu au încetat.

Cu ocazia ceremoniilor oficiale a împlinirii celor 22 de ani “poliţia a fost nevoită să folosească gaze lacrimogene şi bastoane de cauciuc pentru a dispersa protestatarii” arată Mediafax.

“CNN informează că un grup format din zeci de protestatari a încercat să intre cu forţa în sediul guvernului local, iar poliţiştii au fost nevoiţi să intervină pentru a-i împiedica, inclusiv prin utilizarea gloanţelor de cauciuc. Protestatarii au folosit mai multe obiecte din metal pentru a sparge uşile de la intrarea în clădirea guvernamentală”, anunță sursa citată.

În anul 1997, Marea Britanie a cedat Hong Kong-ul Chinei în urma unei înțelegeri mai vechi. Acest transfer a avut loc sub condiția păstrării autonomiei politice pentru o perioadă de cel puțin 50 de ani. Guvernul Chinei a primit însă controlul asupra politicii externe și a celei de apărare.

Hong Kong are o populație de 7,3 milioane de locuitori și o economie foarte puternică. În ultimii ani, populația locală e tot mai iritată de abuzurile autorităților chineze, iar revoltele sunt dese.

Tensiunile sociale din Hong Kong reprezintă o amenințare pentru Partidul Comunist Chinez care se teme de extinderea acestor proteste și pe continent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here