Putin rezolvă criza de popularitate și rezultatele slabe din alegerile locale prin lansarea unei strategii de distrugere totală a Opoziției

Vladimir Putin, presedinte Rusia
Vladimir Putin caută soluții pentru a redobândi încrederea opiniei publice, dar regimul său autoritar e sub presiune - Foto: Kremlin.ru

Președintele Rusiei se confruntă cu o nouă scădere abruptă în popularitate asemănătoare cu cea din 2012, stopată prin invadarea Peninsulei Crimeea, doi ani mai târziu. 

  • Mărirea vârstei de pensionare și intrarea în viața socială a generației Putin (tinerii născuți și crescuți în timpul regimului autoritar) a dus la creșterea presiunii publice asupra Kremlinului. 

  • Nimeni nu știe cum va ieși liderul rus din această criză, dar raidul forțelor de ordine asupra Opoziției aruncă puțină lumină asupra strategiei folosite pentru ca actualul regim să rămână la putere – distrugerea oricărei forme de protest și disidență politică.  

  • Rezultatele slabe obținute în alegerile locale au provocat furia lui Putin. Kremlinul a declanșat o vastă operațiune de intimidare și distrugere a organizației neguvernamentale “Fondul Luptei Împotriva Corupţiei”, condusă de cel mai important opozant al lui Putin, Alexei Navalnîi.

  • În ciuda refuzului autorităților de a-i lăsa să candideze pe reprezentanții Opoziției, votul tactic (mici alianțe locale, susținerea candidaților anti-Putin, strategia votului util) promovat de Navalnîi a dat rezultate.

  • Partidul prezidențial Rusia Unită a atins un minim istoric în ca privește susținerea publică.

Poliţia rusă a declanșat zeci de percheziţii în mai multe locuri din ţară vizând colaboratori ai opozantului Kremlinului, Aleksei Navalnîi, implicat în această vară într-o vastă mişcare de protest, au anunţat mai mulți activişti, relatează AFP.

”Sunt deja peste 29 de oraşe pe lista perchezițiilor şi peste 80 de adrese”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Leonid Volkov, unul dintre aliaţii lui Navalnîi.

”Acest percheziții vizează nu doar apartamentele coordonatorilor şi birourile, ci şi domicilii ale unor colaboratori şi ale unor voluntari activi”, a precizat el, adăugând că poliţia a intervenit în oraşele Nijni Novgorod, Vladivostok, Kazan, Ekaterinburg, Novosibirsk sau Sankt Petersburg, conform News.ro.

Potrivit aceleiași surse, percheziţiile au toate legătură cu o anchetă cu privire la ”spălare de bani” vizând organizaţia anticorupţie a lui Navalnîi – Fondul Luptei Împotriva Corupţiei, o anchetă lansată la începutul lui august, în timp ce Moscova era zguduită de manifestaţii împotriva excluderii unor candidaţi ai opoziţiei de pe listele electorale.

La urne, acest vot s-a tradus duminică prin înfrângeri usturătoare ale unor candidaţi ai puterii de la Moscova, politicienii pro Putin au pierdut o treime din mandate în Duma Moscovei față de câte aveau, deși și-au păstrat majoritatea.

Condamnat la 30 de zile de închisoare în timpul acestor contestări, Aleksei Navalnîi, ai cărui candidaţi au fost excluşi în întregime din scrutinul de la Moscova, a îndemnat în mod activ la participarea la această mişcare de protest, fără precedent din 2012, reprimată cu duritate de către autorităţi.

Denunţând o ”lovitură masivă”, Kira Iarmîş, o purtătoare de cuvânt a lui Navalnîi, a catalogat aceste noi percheziţii drept un ”act de intimidare” şi un ”furt” vizând să paralizeze munca organizaţiei.

Săptămâna trecută, birourile de la Moscova şi studioul de înregistrări video al echipei lui Navalnîi au fost percheziţionate de poliţişti cu cagule, anunță News.ro.

“Navalnîi a legat direct aceste atacuri de dorința de răzbunare a Kremlinului după pierderile înregistratea în  alegerile din Moscova”, scrie “The Guardian”.

În urma operațiunilor de vot tactic promovat de organizația condusă de Alexei Navalnîi, partidul lui Putin, Rusia Unită a ajuns la un minim istoric în ce privește susținerea publică, ajungând la 32% din opțiunile electoratului.

Pentru România pare un procent uriaș pentru un partid politic, dar Rusia Unită vine de la o susținere de 70%.

„Putin este foarte supărat”, a spus Navalny într-un videoclip online, citat de “The Guardian”. 

El a spus că raidurile forțelor de ordine au fost mai mari decât orice altă operațiune ale forțelor de aplicare a legii pentru a combate corupția, traficul de droguri sau terorismul, conform Guardian. 

„Este clar că numai Putin însuși ar putea da ordinul pentru o operațiune care implică o desfășurarea atât de mare de forțe”, a mai spus Navalnîi, în mesajul video transmis pe rețelele sociale.

Reacția Kremlinului confirmă faptul că Vladimir Putin a pierdut din susținerea publicului. Acest fapt se datorează promovării legii care mărește vârste de pensionare a rușilor cu cinci ani atât pentru femei cât și pentru bărbați, o măsură urgentă pentru salva economia și sistemul de pensii, dar și a intrării în viața socială a unei noi generații care s-a născut și a crescut în regimul Putin.

Liderul de la Kremlin vine la putere în 1999, decembrie, în urmă cu 20 de ani.

Mai mulți comentatori spun că această generație conștientizează stagnare Rusiei provocată de corupție și populism.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here