Raed Arafat trebuie schimbat! Cel puțin moral, e vinovat

Raed Arafat, Colectiv
Raed Arafat este ultimul demnitar responsabil, cel puțin moral, pentru efectele tragediei de la Colectiv. Un film dat publictății pune în discuție buna sa credință în ce privește colaborarea cu autoritățile pentru aflarea adevărului - Foto: Facebook/Raed Arafat, Captură YouTube Libertatea

Filmul de 20 de minute, publicat de “Libertatea”, aduce din nou în discuție responsabilitatea autorităților față de ce s-a întâmplat după tragedia de la Club Colectiv.

La patru ani de la acel eveniment care a șocat o lume întreagă și încă mai produce emoție nu avem o rezoluție a cazului. 

Avem un dosar în care sunt judecați patronii clubului și lucrători ISU care au dat aviz de funcționare firmei, dar în care judecătorii nu au dat nicio decizie. Și mai avem dosarul deschis împotriva autorităților responsabile în urma plângerii făcute de supraviețuitori și familiile celor decedați care se află la procurori, în faza de cercetare penală.

Impresia generală e că PSD, aflat la guvernare în acel moment (octombrie 2015), și-a folosit revenirea la putere din 2016 pentru a bloca judecarea, dar și continuarea cercetărilor penale în acest caz.

La patru ani de la tragicul eveniment, Raed Arafat este încă secretar de stat în Ministerul de Interne și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.

VIDEO. Filmul document dat publicității de cotidianul “Libertatea” care a fost ascuns de cei de la ISU de anchetatori.

Este unul dintre puținii demnitari cu mare vizibilitate care nu a demisionat după tragedie.

Popularitatea lui se bazează pe faptul că este fondatorul serviciilor de urgență și intervenție rapidă din România, dar o serie întreagă de evenimente și accidente șocante, culminând cu incendiul de la Colectiv au aruncat o umbră asupra carierei lui.

În tragedia din octombrie 2015 au murit 64 de persoane și au fost rănite 146. La fața locului și-au pierdut viața 26 de persoane, 38 dintre ele au supraviețuit incendiului, dar deciziile politice populiste, starea precară a sistemului de sănătate și erorile manageriale le-au ucis în zilele următoare.

Iar Raed Arafat nu a demisionat. Mai mult, cu o aroganță rară i-a acuzat pe jurnaliștii de la “Libertatea” că îl “denigrează” pentru că au dat publicității un film realizat chiar de către un angajat ISU, un document oficial pe care Arafat l-a ascuns în cursul anchetelor care au urmat.

Un comunicat al Parchetului General a anunțat că în Dosarul Colectiv, aflat în instanță, nu se află această probă.

Acum, procurorii ar trebui să înceapă o nouă cercetare penală pentru a descoperi cine e responsabil de ascunderea acestei probe și dacă mai sunt și alte documente, înscrisuri, imagini, declarații care au fost ascunse de către reprezentanții ISU sau alți șefi din instituțiile implicate.

Tragedia de la Club Colectiv a marcat România într-un mod dramatic. A determinat o întreagă generație, pe cei născuți după 1990, să se implice și să devină atentă la cei care ne conduc.

A fost trecerea de la “mă p… pe el de vot” la “corupția ucide”. A reprezentat un “wake up call”, cum spun americanii, pentru o întreagă națiune.

După Colectiv s-a instalat o neliniște socială întreruptă doar de anul guvernării tehnocrate care a avut un puternic efect de calmare a societății și care a generat absenteism la alegerile generale, iar PSD a preluat din nou puterea în decembrie 2016.

Să sperăm că de data asta nu va fi la fel, iar lecția Colectiv nu va fi din nou uitată.

Reprezentanții generației născute după 1990 trebui să nu mai creadă niciodată că un guvern, oricare ar fi el, poate rezolva problemele complicate ale României. Activiștii civici nu trebuie să mai transfere munca lor către sistemul politic și administrație chiar dacă la conducere sunt “băieții buni”. S-a dovedit că aceștia nu știu să câștige alegerile și nu pot să mobilizeze oamenii la vot.

Moștenirea lăsată de cei care au plecat în acea noapte este exact această “neliniște civică” prin care se poate pune presiune pe politicieni să livreze ce au promis.

Raed Arafat trebuie să demisioneze cât mai repede, dacă refuză, Guvernul PNL are obligația să-l schimbe din funcție. Sunt o mulțime de argumente consistente pentru a face asta, în liniște și fără tam-tam. Suntem în 2019, nu în 2012 când Băsescu și Arafat se certau la televizor și au provocat o răzmeriță în Piața Universității.

 

2 COMENTARII

  1. Arafat e mai criminal decat Bin Laden. Teroristii ISU au eliberat avize false la nivel national transformand imobile si obiective construite din materiale combustibile in adevarate bombe cu ceas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here