Războiul palatelor în Anglia: Prințul Harry și Meghan Markle, cuplul care îi dă de furcă monarhiei britanice cu o dramă de familie

Prințul Harry și soția lui, Meghan Markle, s-au distanțat de familia regală britanică

Prinţul Harry și soția lui, Meghan Markle, au stârnit nemulțumire în sânul familiei regale prin comentariile pe care el și soția lui le-au făcut într-un documentar de televiziune.

  • Harry a declarat că el şi fratele său mai mare, William, se află acum “pe drumuri diferite”.

  • Ducii de Sussex au încălcat o regulă nescrisă, de a nu discuta chestiuni private în afara palatului, iar afirmațiile lui Harry au deranjat-o pe bunica lui, regina Elisabeta a II-a.

  • Palatul Buckingham a reacționat la afirmațiile unui consilier anonim al ducilor de Sussex, care a afirmat că aceștia au modernizat casa regală britanică.

Neînțelegerile dintre Harry și William încalcă și cea mai mai mare dorință a regretatei lor mame, Prințesa Diana.

Conflictul mocnit dintre ducii de Sussex și cei de Cambdrige a intrat în faza unui “Război al Palatelor”. Palatul Buckingham a demontat punctual afirmația unui consilier al ducilor de Sussex care a susținut că aceștia au modernizat pe cont propriu monarhia.

Într-un articol publicat în urmă cu o săptămână pe site-ul CNN, un oficial a cărui identitate nu a fost dezvăluită a acuzat casa regală pentru că ar alimenta “isteria anti-Harry și Meghan”, spunând că aceasta “se teme și nu are experiența necesară pentru a-i proteja și a le folosi potențialul”.

Oficialul a criticat, totodată, “reacția isterică” a casei regale la afirmațiile pe care prințul Harry le-a făcut în documentarul “Harry & Meghan: An African Journey”.

Palatul Buckingham ia poziție

Afirmațiile au fost atribuite inițial unui important oficial din cadrul familiei regale, dar după 90 de minute CNN a modificat informația, citând o sursă și anunțând că materialul este “în curs de clarificare”.

Articolul a provocat consternare în mediile regale. Vineri seară, un oficial din cadrul Palatului Buckingham a atras atenția asupra pericolului exprimării în public a acestor chestiuni. “Familia regală a transmis clar că dacă există probleme care trebuie discutate, acestea vor fi discutate în spatele ușilor închise”, a precizat acesta pentru The Mail on Sunday.

“Să spui că ducii de Sussex sunt prea buni pentru familia regală este o lipsă crasă de respect la adresa tuturor celor care lucrează pentru aceasta, nu doar pentru Regină și ceilalți membri importanți ai familiei regale”, a spus sursa de la Buckingham. “Nu vrem să ne implicăm în așa ceva. Dacă cei care cred că sunt mai îndeaproape vor să dea detalii, foarte bine, dar noi nu”, a adăugat aceasta.

Oficialul a negat, totodată, informațiile potrivit cărora William ar fi furios pentru că Harry a vorbit sincer în documentarul realizat de postul ITV, subliniind că acesta chiar s-a străduit să-și susțină fratele.

Frații despărțiți de o femeie

Până la apariția fostei actrițe americane în viața lui Harry, relația dintre cei doi frați a fost foarte bună. Treptat, legătura lor a început să se răcească. Harry i-a reproșat fratelui său mai mare că nu l-a sprijinit în dorinţa lui de a se căsători cu Markle la câteva luni după ce s-au cunoscut. La rândul ei, şi Kate Middleton, ducesa de Cambridge, a avut o dispută cu Meghan privind hainele pe care copiii ei urmau să le poarte la ceremonia de nuntă.

Prinţul Harry s-a logodit cu Meghan Markle în 2017. Cei doi s-au căsătorit în mai 2018, primind din partea reginei Elisabeta a II-a titlurile de duce şi ducesă de Sussex. În luna mai, Harry și Meghan au devenit părinții unui băiețel, Archie Harrison Mountbatten-Windsor, al şaptelea în linia succesiunii la tronul britanic şi al optulea strănepot al reginei.

Meghan Markle, femeia care a reușit să-i despartă pe frații William și Harry și a provocat zâzanie în casa regală britanică. Foto: Wikimedia

După căsătoria cu Prințul Harry, Meghan Markle a reușit “să-l deturneze” de la conduita strictă impusă de protocolul regal, determinându-l să-și pună familia pe primul plan. Meghan a devenit ținta predilectă a tabloidelor engleze, iar stilul ei impetuos, de tipul “vreau asta acum” a provocat nemulțumire în sânul familiei regale.

Când Prințul William a încercat să-i atragă atenția fratelui mai mic și să-l repună pe “calea cea dreaptă”, acesta s-a supărat și a preferat să se izoleze. Ducii de Sussex s-au mutat de la Palatul Kensington la Frogmore Cottage, pe domeniul Windsor, și-au angajat o nouă echipă de comunicare, și-au făcut cont separat de Instagram și au părăsit fundația în care activau toți patru.

Harry și William, fiecare pe drumul lui

Despărțirea oficială a celor doi frați n-a fost pe placul familiei regale și a alimentat numeroase speculații vehiculate în presă, multe dintre ele false. În plus, a dat apă la moară curentului anti-Meghan creat de tabloidele care “au tocat-o” neîncetat: de la neînțelegerile notorii cu tatăl ei, Thomas Markle, la ținutele scumpe pe care le îmbracă, de la relația tensionată cu staff-ul ei până la încălcările protocolului regal și la călătoriile externe care au impact negativ asupra mediului, fiecare gest a fost analizat, creându-i ducesei Meghan o imagine negativă.

Nemulțumiți de tratamentul presei, ducii de Sussex au anunțat, la sfârșitul turneului lor african, că au dat în judecată ziarul Mail on Sunday pentru încălcarea vieţii private, după publicarea unei scrisori între ea şi tatăl său. Harry a deschis o acțiune în justiție la Înalta Curte pentru interceptarea ilegală a mesageriei sale telefonice vocale de către jurnaliştii de la The Sun, News of the World şi Daily Mirror.

Totodată, Harry și Meghan au făcut mai multe dezvăluiri într-un documentar difuzat de postul britanic de televiziune ITV. Ei s-au plâns că sunt victimele unei campanii a tabloidelor și că le este afectată intimitatea.

Prinţul Harry a declarat că este hotărât să-şi protejeze familia, dar că el şi fratele său se află acum “pe drumuri diferite”. “Suntem fraţi. Mereu vom fi fraţi”, a spus acesta în documentarul “Harry & Meghan: An African Journey”.

“În momentul de faţă, cu siguranţă suntem pe drumuri diferite, dar voi fi mereu alături de el, aşa cum ştiu că şi el va fi alături de mine”, a mărturisit el. “Nu ne mai vedem la fel de mult ca pe vremuri întrucât suntem atât de ocupaţi, dar îl iubesc foarte mult. Cele mai multe lucruri au apărut din nimic, dar între fraţi, după cum bine ştiţi, sunt şi zile bune, şi zile proaste”, a mai spus Harry.

Meghan a dat de greu

Întrebat de realizatorul documentarului dacă Meghan are de înfruntat aceleaşi presiuni mediatice ca şi mama prinţului, Diana, prinţesa de Wales, care a murit într-un accident auto la Paris, în 1997, Harry a răspuns: “Îmi voi proteja întotdeauna familia, iar acum am o familie pe care să o protejez. Aşa că tot ceea ce i s-a întâmplat este incredibil de important în fiecare zi, iar asta nu înseamnă că sunt eu paranoic, ci doar că nu vreau ca trecutul să se repete.”

La rândul său, Meghan Markle a mărturisit că a fost avertizată de cunoscuții săi că va deveni ținta tabloidelor, însă nu a luat în serios semnalul de alarmă: “Este dificil. Nu cred că cineva ar putea înţelege asta, dar cu toată sinceritatea, nu am avut nici cea mai vagă idee, lucru care probabil pare greu de crezut. Când mi-am cunoscut viitorul soţ, prietenii mei erau foarte fericiţi pentru că eu eram foarte fericită, dar amicii mei britanici mi-au spus ‘Suntem siguri că e un tip minunat, dar ar fi mai bine să renunţi căci tabloidele britanice îţi vor distruge viaţa”, a declarat ea.

“N-am crezut niciodată că va fi uşor, dar am crezut că va fi corect, iar cu acest aspect îmi este greu să mă împac, dar iau fiecare zi aşa cum vine”, a mai spus ducesa.

Harry și-a supărat bunica

Declarațiile lui Harry despre relația firavă cu fratele lui au deranjat-o pe bunica lor, regina Elisabeta a II-a, au scris mai multe publicaţii britanice, citând surse oficiale de la Palatul Buckingham. Ducii de Sussex au încălcat o regulă nescrisă – aceea de a nu discuta chestiuni private în afara palatului.

Surse din Palatul Buckingham au declarat că afirmațiile lui Harry au supărat-o pe Regina Elisabeta a II-a. Foto: Wikimedia

Cele mai recente fotografii în care William şi Harry apar împreună au fost publicate în iulie, când ei au luat parte la o partidă de polo. De atunci nu au mai fost văzuţi împreună în public.

Tensiunile dintre cei doi frați sunt cu atât mai regretabile cu cât mama lor, Prințesa Diana, i-a educat să aibă grijă mereu unul de celălalt.

Anunțul făcut de Harry și Meghan, care și-au luat un termen de șase luni în care nu vor mai participa la evenimentele casei regale, l-a consternat pe William. Potrivit presei, acesta consideră inadecvat comportamentul fratelui său. William a avut și el de-a face cu o perioadă dificilă în relația cu tabloidele, inclusiv când Kate a fost fotografiată topless înaintea căsătoriei lor, dar a rezolvat problema pe cale legală. “A abordat aceste probleme într-un mod matur. Nu a făcut o psihodramă, în felul în care procedează Harry”, a declarat o sursă.

Cea mai mare dorință a Prințesei Diana

Ca frate mai mare, William a avut toată viața grijă de Harry. La școală, acasă, la evenimentele publice, a fost mereu lângă el.

Conform unei surse din anturajul prințesei, cu puțin timp înainte de a muri, Diana l-a sfătuit pe William cu ce fel de femeie trebuie să se căsătorească; i-a spus că cel mai important lucru e ca ei să fie cei mai buni prieteni. I-a spus că tragedia căsniciei sale este că ea și Charles nu se cunoșteau prea bine când s-au căsătorit și dacă ar fi fost mai întâi prieteni, nu s-ar fi despărțit niciodată.

William a învățat această lecție și a respectat-o, dar mesajul ei nu a ajuns și la Harry, care era prea mic. Îngrijorarea lui William că Harry se căsătorea prea repede cu o femeie pe care nu apucase s-o cunoască foarte bine l-a determinat să ia atitudine, lucru care n-a fost pe placul fratelui său mai mic.

Prințul William și ducesa Kate au avut mai multe neînțelegeri cu Harry și Meghan Markle. Foto: Wikimedia

Contrastul dintre cei doi fii ai Dianei se vede nu doar la nivel fizic. În vreme ce William a moștenit trăsăturile mamei, iar Harry pe cel al tatălui, Charles, se pare că și liniile personalității lor sunt total opuse. Fire mai nonconformistă, cu mai multe scăpări de comportament în trecut (să ne amintim numai petrecerile la care era fotografiat fumând și consumând alcool, ba chiar și purtând o uniformă nazistă), Harry e al șaselea în linia succesiunii la tronul britanic, după prinţul de Wales (prinţul Charles), ducele de Cambridge (prinţul William) şi cei trei copii ai acestuia – prinţul George, prinţesa Charlotte şi prinţul Louis. Spre deosebire de fratele său mai mare, care are șanse mari să urce pe tron, Harry și-a permis mereu un comportament mai libertin.

Lecțiile pe care Harry nu le-a învățat

Și felul în care cei doi frați își onorează statutul regal este diferit: Harry a fost criticat pentru că a folosit avioane private deși “propovăduiește” pe tema schimbării climei, iar William și Kate au fost văzuți zburând cu o cursă low cost și cărându-și bagajele într-o călătorie la Aberdeen (Scoția). Iar în loc să critice presa și să provoace polemici, așa cum face Harry, William nu a mai vorbit cu jurnaliștii în recentul turneu din Pakistan.

În schimb, Harry ar fi putut învăța multe și de la tatăl său, Prințul de Wales. Deși acesta l-ar fi putut îndruma, Harry nu a fost dispus să accepte ajutorul. Nimeni nu a îndurat mai multe critici și o presiune mai mare decât mama lui vitregă, Camilla, iar Harry ar fi putut învăța și de ea cum poți învinge ostilitatea presei și cum să câștigi, pas cu pas, încrederea, respectul și chiar admirația publică.

Pentru Regina Elisabeta a II-a, care va împlini 94 de ani, “cazul Harry” nu este o dispută obișnuită, pe care o poate trata cu nepăsare – Harry a spus ce a avut de spus și a făcut-o clar, privind spre camera de filmare. Este în mod clar o dramă de familie care îi dă de furcă monarhiei britanice și care îi poate provoca daune serioase dacă nu se oprește curând.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here