Recitind raportul lui Tudorel Toader împotriva lui Kovesi, astăzi când fostul procuror șef al DNA a ajuns în fruntea Parchetului European. Concluzia e aceeași: un instrument de intervenție brutală a politicului în Justiție

Tudorel Toader, Justitie
Tudorel Toader a marcat într-un mod trist perioada în care Liviu Dragnea a vrut să impună un control politic total asupra Justiției, fiindu-i un umil ajutor - Foto: Wikimedia

Rareori, un ministru al Justiției a fost atât de determinat să pună în aplicare strategia unui lider de partid ce urmărea control politic total asupra magistraților cum a fost Tudorel Toader.

  • A fost comparat cu Rodica Stănoiu, ministrul Justiției din Guvernul Năstase care în ședințele de partid discuta cum să fie deschise dosare liderilor politici care se manifestau împotriva PSD.

  • E interesat de citit astăzi documentul întocmit de Tudorel Toader care a dus, în final, la demiterea Laurei Codruța Kovesi, un document intitulat sec “Raport privind activitatea managerială de la Direcția Națională Anticorupție”.

  • Acest raport a făcut o mare vâlvă în februarie 2018, atunci când ministrul l-a citit în fața jurnaliștilor. Mulți specialiști l-au considerat superficial și nedrept, un document folosit ca armă politică împotriva procurorului-șef anticorupție din România.

Documentul, în urma numirii Laurei Codruța Kovesi în fruntea Parchetului European, va rămâne o povară pe umerii unui fost judecător la Curtea Constituțională care s-a pus în slujba lui Liviu Dragnea, probabil cel mai corupt lider politic de după 1990.

Tudorel Toader a fost un ministru extrem de contestat, dar a crezut că mandatul său va fi uitat, iar siguranța de sine l-a făcut să creadă că va scăpa din orice situație.

Din mandatul său de doi ani nu a rămas nimic. Explozia de infracționalitate i se datorează pentru că e cel care a propus proiectul de lege a recursului compensatoriu și l-a promovat. Scurtarea pedepselor, relaxarea condițiilor eliberării condiționate au dus la punerea în pericol a milioane de cetățeni din cauza modificărilor din sistemul penal românesc.

El a fost alungat din poziția de ministru de către șeful său politic Liviu Dragnea care dorea cu orice preț ca Tudorel Toader să dea o ordonanță de amnistie și grațiere pentru ca liderul PSD să scape de închisoare.

Tudorel Toader: “Avem o justiție. Unii spun că e bună, alții că e rea. Justiția trebuie să fie egală pentru toți, să fie în slujba cetățeanului, să fie bună, nu și rea”

Dacă nu i-ar fi fost frică de faptul că o astfel de ordonanță ar fi provocat o revoltă în rândul opiniei publice și dacă nu ar fi căzut la mijloc în conflictul din coaliția de guvernare dintre Dragnea și Tăriceanu, Tudorel Toader ar fi dat această ordonanță, a promovat-o și a vorbit despre ea în mai multe rânduri.

“Avem o justiție. Unii spun că e bună, alții că e rea. Justiția trebuie să fie egală pentru toți, să fie în slujba cetățeanului, să fie bună, nu și rea. În urmă cu 6 luni, se împlineau 6 luni de la preluarea demnității de ministru al Justiției. Atunci prezentam direcțiile de modificare pentru legile justiției”, astfel și-a deschis Tudorel Toader raportul de evaluare managerială a DNA.

VIDEO. Conferința de presă a lui Tudorel Toader din data de 22 februarie 2018 când prezintă celebrul raport care a dus la demitere procurorului șef DNA

Numirea Laurei Codruța Kovesi în poziția de procuror-șef al Parchetului European reprezintă o confirmare a faptului că strategia lui Tudorel Toader de a o discredita pe fosta șefă a DNA nu a fost confirmată de experții europeni.

Acceptarea candidaturii lui Kovesi pe lista scurtă de trei nume de către Parlamentul European a fost făcută la cererea acestei instutuții de către un colegiu de experți independenți, personalități ale sistemului juridic european care au analizat competențele și activitatea candidaților.

“Personal, am început activitatea profesională că procuror”, continuă raportul oficial al lui Toader, “eram șef de promoție, mi s-a propus să rămân asistent universitar la Drept în Iași, prima facultate de drept înființată în România. Puteam să optez pentru a fi judecător, notar sau avocat, dar am optat pentru demnitatea de procuror. Am fost și sunt foarte mulțumit de respectivă opțiune pentru că atunci mi-am definitivat coordonatele profesionale, chiar dacă ulterior m-am întors la facultate, am urmat toate treptele carierei universitare, am exercitat prerogativele funcției de cancelar, 3 ani, prodecan, 8 ani, decan, 12 ani iar din februarie 2016 sunt rectorul universității”, a scris el, text citit și în fața jurnaliștilor în data de 22 februarie, provocând stupoare printre aceștia.

Nimeni nu a înțeles de ce un ministru al Justiției s-a pretat la un asemenea circ. Ce a vrut să ascundă?

Și la acea dată, ca și acum, în ciuda campaniei negative duse împotriva ei, Laura Codruța Kovesi se bucura de o mare popularitate.

Recitind azi documentul în urma căruia Tudorel Toader a cerut demisia procurorului-șef DNA, senzația de însăilare, de superficialitate și de lipsă de fair-play continuă să fie prezentă.

“Am reținut o situație fără precedent în cadrul raporturilor dintre autoritățile publice din România: Într-un singur an, 2017, au fost înregistrate trei conflicte juridice de natură constituțională, în cadrul cărora DNA prin conducerea sa a fost chemată în fața instanței de contencios constituțional. Trei conflicte în care CCR a circumstanțiat ferm competența DNA în două dintre ele, sancționând comportamentul lipsit de loialitate, neconstituțional, din partea procurorului șef al DNA”, a scris Tudorel Toader în celebrul raport.

Toate cele trei conflicte juridice au fost manevrate chiar de către Tudorel Toader în încercarea sa de a ajunge în acest punct. CCR, controlată politic de Dragnea, nu a avut nicio ezitare să dea decizii subiective.

“Elaborarea raportului a fost realizată pe fondul dezbaterilor care au căpătat o amploare deosebită în spațiul public în ultimul an, dezbateri care au divizat profund opinia publică, au ridicat la cote nemaiîntâlnite în istoria recentă atacurile la persoană și punerea în discuție a unor valori constituționale, precum prezumția de nevinovăție, dreptul la apărare, libertatea persoanei, care au polarizat atenția forurilor europene, au declanșat mecanisme de evaluare ce nu au mai fost folosite niciodată față de România, amenințând realizarea obiectivelor asumate de ridicare a MCV și punând chiar în pericol statul de drept”, a scris Tudorel Toader.

Atât de tare a compromis Kovesi statul de drept și MCV încât și astăzi, la peste un an de la plecarea șefei DNA, cele două subiecte au rămas nerezolvate în relația dintre Comisia Europeană și România. Mai mult, acest raport a contribuit și el la decizia reprezentanților UE de a propune un sistem de penalizare prin tăierea accesului la fondurilor europene pentru acele state în care politicul intervine brutal în sistemul de justiție.

VIDEO. Conferința de presă a Laurei Codruța Kovesi cu privire la acuzațiile pe care i le-a adus Tudorel Toader

“Declanșarea unei ample anchete penale care s-a concretizat prin descinderi la Ministerul Justiției, ridicarea de acte, audierea unui mare număr de funcționari publici, miniștri, a determinat o stare de presiune psihică, chiar pe durata derulării unor proceduri de legiferare, creându-se premisele unui blocaj. Sub imperiul unei temeri de formularea unor viitoare acuzații, Guvernul e blocat în activitatea să de legiuitor”, a scris Tudorel Toader în raport.

Această acuzație e de tot râsul pentru că, aici, Toader face referire la autosesizarea procurorilor în cazul în care fostul ministru al Justiției din partea PSD, celebrul Florin Iordache, nerespectând legea, a forțat emiterea Ordonanței 13, cea care scotea din materia penală infracțiunea de abuz în serviciu.

Chiar și acuzația că o cercetarea penală a blocat “activitatea de legiuitor” a Guvernului este un neadevăr pentru că executivul din România nu are această atribuție decât pe termen limitat, în urma unei decizii Parlamentului, concretizată într-o lege specială de abilitare.

“Guvernul adoptă hotărâri şi ordonanţe. Hotărârile se emit pentru organizarea executării legilor. Ordonanţele se emit în temeiul unei legi speciale de abilitare, în limitele şi în condiţiile prevăzute de aceasta”, se arată în articolul 108 din Constituția României.

Raportul lui Tudorel Toader este o culegere de acuzații propagandistice distribuite de tunurile media controlate de PSD, e plin de invenții și informații false care, la vremea respectivă, au încercat să justifice acțiunea brutală a unui partid politic, e vorba de PSD, de îndepărtare a unui magistrat independent.

NOTĂ. Prezentăm mai jos întregul document.

Raportul Tudorel Toader în … by Emilian Isaila on Scribd

 

  

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Tudorel Toader, o rușine a instituției care se cheamă justiție.El ți mulți alții ca el,dar ce este cel mai cumplit lucru este că,corupția a ajuns pâna la CCR!..incredibil!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here