România iese brusc din izolare, iar PSD vrea din nou la guvernare. Cum lupta politică a devenit mai periculoasă ca virusul? 

Victor Ponta, Marcel Ciolacu
Victor Ponta, fost președinte PSD, a reușit să-l convingă pe Marcel Ciolacu, actual lider PSD, că revenirea la guvernare e singura opțiune pentru partid - Foto: PSD.ro, Facebook/Victor Ponta

Tot mai multe state încep să relaxeze măsurile de izolare. Același lucru se întâmplă și în România, dar asta nu înseamnă că pericolul a trecut. 

Oamenii vor fi afectați, iar economia, încetinită până la apariția unui vaccin sau a unui tratament simplu și eficient. Principala frână în calea revenirii la normal va fi lipsa încrederii.

Chiar dacă se deschid, magazinele, restaurantele, mall-urile, foarte multe persoane vor evita aglomerația, iar vânzările vor scădea masiv. Oamenii nu mai au încredere. Se vor comporta diferit până vor fi siguri că pericolul a trecut. E adevărat, instinctul de conservare se manifestă diferit de la individ la individ, de la un grup la altul sau de la o familie la altă familie. Dar asta nu înseamnă că pericolul nu e prezent și nu e perceput de fiecare dintre noi. 

Ceea ce se întâmplă acum în economie, dar modificările comportamentului oamenilor vor genera și o serie de efecte politice.

Metode politice vechi pentru oameni care așteaptă altceva

E greu de spus cât de mult și în ce sens, dar în mod sigur vor fi schimbări majore. Mulți actorii politici, pentru a-și impune mesajul folosesc vechile metode, dar oamenii se comportă astăzi diferit față de acum trei luni.

În această situație, e foarte greu să înțelegi de exemplu de ce PSD merge la infinit pe strategia promisiunilor electorale fără fundament. Încercarea lui Marcel Ciolacu, actualul lider, de a-și păstra legătura cu votanții e lipsită de finalitate atâta timp cât folosește aceeași strategie. E greu de crezut că vor mai găsi suficienți “clienți” care iau în serios o astfel de propagandă după experiențele traumatizante din ultimii ani, după promisiuni de măriri de salarii, de pensii fără o minimă justificare. De unde vin banii, se vor întreba tot mai mulți?

Promisiunile PSD din 2016 s-au făcut praf. Au fost atât de umflate, atât de senzaționaliste, încât astăzi pare că PSD, trei ani cât s-a aflat la guvernare, n-a făcut nimic. 

În realitate, social-democrații, la realizări, sunt pe aceeași linie cu toate partidele care au trecut pe la guvernare în ultimii 30 de ani, cu precizarea că la corupție nu-i bate nimeni.

PSD controlează parlamentul în urma alegerilor din 2016

În opinia mea, Liviu Dragnea nu s-a așteptat la rezultatul alegerilor din 2016. A fost luat prin surprindere ca noi toți de altfel. O serie de factori care au mers prost și foarte prost în angrenajul politic de la acea vreme dintre PNL, Dacian Cioloș și Iohannis, l-au adus pe Dragnea în poziția de a controla parlamentul. 

Și astăzi, deși PNL e la guvernare, social-democrații fac mai toate jocurile în forul legislativ.

În momentul în care s-a văzut pe cai mari, Dragnea și PSD au crezut că vor putea schimba întregul sistem de stat, astfel încât liderii politici să-și recâștige imunitatea în fața legii. Se știe ce a urmat.

Astăzi, PSD e într-o criză profundă. Pierderea a două rânduri de alegeri în 2019, plus referendumul pentru justiție, și situația actuală provocată de pandemie a dus partidul în situația în care nu mai are ce oferi electoratului. Raidurile publice ale lui Iohannis la adresa PSD fac ravagii, iar lupta grupărilor din interiorul partidului amplifică dezastrul. În ciuda faptului că în ultima lună a urcat cel puțin două puncte procentuale în preferințele electoratului, această creștere, pe o astfel de criză, reprezintă prea puțin pentru a oferi o perspectivă optimistă. Dar asta nu-i oprește pe social-democrați să pună o presiune uriașă pe umerii guvernului minoritar PNL. Hăcuirea legislației în ce privește starea de alertă, modificarea ei a compromis în termeni reali ieșirea treptată din izolare a României.

Întoarcerea la guvernare, singura strategie posibilă

Oamenii nu mai înțeleg nimic din măsurile luate, PSD realizând o confuzie națională cu bună știință. O parte din parlamentarii social-democrați au adoptat această tactică pentru că speră să se întoarcă la guvernare, încercând o alianță cu Victor Ponta și cu UDMR, dar în acest moment nu au o majoritate solidă. 

Aripa moderată din PSD, reprezentată de Ciolacu a mers pe această obstrucționare a guvernului și a lui Klaus Iohannis pentru că speră ca PNL și președintele să se erodeze în relația cu electoratul. E singura soluție pentru PSD de a avea o șansă în alegerile locale și cele generale. Din acest motiv, Ciolacu urmărește să amâne cât mai mult alegerile. În acest mod trebuie înțeles amendamentul PSD prin care fixarea datei alegerilor nu mai este o prerogativă a guvernului, ci una a parlamentului.

Speranța guvernării se poate transforma într-un coșmar

O parte din PSD trăiește cu speranța că în viitorul apropiat va apărea un context favorabil prin care se vor întoarce la guvernare astfel încât să poată organiza alegerile. 

Este o strategie care implică riscuri, cel mai mare fiind acela că odată ajunși la guvernare, PSD va reactiva ura publică împotriva partidului. Oricum ar fi este singura pe care o au la dispoziție. Există o bună posibilitate ca strategia lui Iohannis și PNL să fie aceea de a-l lăsa pe Ciolacu și Ponta să încerce să formeze un nou guvern astfel încât PSD să intre din nou în vrie.

Social-democrații speră că amânarea alegerilor ar putea fi o soluție pentru a se întări, pentru a-și reface imaginea, dar această speranță se poate transforma și într-un mare coșmar.

 

 

3 COMENTARII

  1. Indiferent in ce culori politice se camufleaza barbarii de romani, minciunile, hoţiile si talhariile vor dainui multi ani daca dispare Romania.

    • Ai niste comentarii brambura, de la izolare probabil ti se trage! Aaa, am uitat, tu nu esti roman, esti o jigodie de postac rusofil!

  2. Suntem nascuti sa traim paziti cu biciul precum jivinele de circ deoarece nu suntem apti sa respectam civilizatia. Pentru barbarii de tirani romani demnitatea si libertatea inseamna distrugere, coruptie, talharie, macel si anarhie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here