România la răscruce. Criza testelor de coronavirus a devenit o amenințare pentru sănătatea publică. Până acum, au fost testate doar 4.150 dintr-un total de 22.328 de persoane posibil infectate

Primul caz de infectare a unei persoane cu noul coronavirus a fost anunțată oficial în data de 26 februarie 2020.

De atunci au trecut 20 de zile, iar România, la 19 milioane de locuitori, a înregistrat 217 de persoane infectate (17 martie, ora 18.00) dintre care 19 s-au însănătoșit, iar 3 sunt într-o situație critică, dar fără a fi nevoie de folosirea unor aparate de ventilație mecanică.

Primul caz de infectare este anunțat în Olanda în data de 27 februarie, o țară cu 17 milioane de locuitori, la o zi după România.

În data de 17 martie, Olanda are 1.705 de cazuri, 43 de persoane decedate, 29 numai în ultimele 24 de ore, doar două însănătoșite și 45 în stare critică. Coeficientul de țară (număr de bolnavi la un milion de locuitori) este de 99,5. România are un coeficient de țară de 11,5 (17 martie, ora 19.30).

Până în data de 7 martie, în Olanda fuseseră făcute 6.000 de teste, adică 350,2 teste la un milion de locuitori.

În România, până în data de 15 martie, fuseseră făcute 3205 teste, adică 168,6 teste la un milion de locuitori, conform datelor oficiale.

Coronavirus, Romania

Pentru că nu există date oficiale despre numărul de teste din Olanda în perioada 7-17 martie, se poate presupune că au continuat să testeze populația în același ritm, deci au ajuns la cel puțin 8.000 de testări. Asta înseamnă de două ori și jumătate mai mult decât în România.

Comparația poate fi făcută și cu alte state. De exemplu, Irlanda avea 370 de teste la un milion de locuitori în data de 9 martie și are un număr de 223 de îmbolnăviri și două decese.

22.328 de persoane au nevoie de o testare cât mai rapidă. În țară vor intra 20.000 de teste

Una dintre cauzele pentru care România a raportat un număr atât de mic de îmbolnăviri este și pentru că a testat foarte puține persoane.

Coronavirus, Romania

În acest moment sunt 3373 de persoane aflat în carantină instituțională – în spitale sau centre – acestea ar trebui testate în primul și primul rând. Apoi, există 18.965 de persoane “monitorizate” la domiciliu. Și acestea ar trebui testate cât mai curând posibil. Un total de 22.328 de persoane, în data de 17 martie, ora 18.30, erau monitorizate de autoritățile medicale pentru că ar putea fi purtătoare ale virusului, deci aveau nevoie de testare. 

E greu de înțeles de ce guvernul nu a achiziționat teste suficiente măcar începând cu a doua jumătate a lunii ianuarie când epidemia a explodat în China, dar astfel de discuții trebuie purtate după ce trece criza.

Conform declarațiilor oficiale, săptămâna aceasta vor intra în România în jur de 20.000 de teste.

“Obiectivul nostru este de creştere a capacităţii de diagnosticare, pentru asta e nevoie de creşterea numărului de aparate pe care se realizează aceste teste şi a numărului de persoane care au competenţa să facă aceste analize”, a declarat Ludovic Orban în conferința de presă televizată din urmă cu două zile.

Se poate observa că aceste 20.000 de teste nu ajung nici pentru cei care sunt “primii suspecți” în ce privește posibila infectare. 

În carantină instituțională și la domiciliu sunt, în acest moment, 22.328 de persoane, iar numărul lor crește exponențial.

Klaus Iohannis consideră că datele oficiale sunt o veste bună

Tedros Adhanom Ghebreyesus, președintele Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat: “Avem un mesaj simplu pentru toate țările lumii: testați, testați, testați!”

Acesta a mai adăugat că pentru a lupta cu noul coronavirus e nevoie să ai toate datele să știi câte persoane sunt infectate, să poți să le izolezi și, astfel, să poți limita răspândirea.

Autoritățile din România au ajuns într-un punct de răscruce. Nu pot lua măsuri mai dure de izolare pentru că există un număr relativ mic de persoane infectate, dar pe de altă parte, au rămas fără informații pentru că nu știu câte persoane sunt cu adevărat infectate și cât de răspândită e, în realitate, epidemia.

În conferința online cu membrii executivului, președintele Klaus Iohannis a făcut referire la statistica oficială, spunând despre ea că e o veste bună: O statistică din mai multe statistici pe care le-am adus cu mine vreau să v-o împărtășesc chiar acum, în introducere, fiindcă este o știre deocamdată dintre cele mai bune – avem 184 de cazuri confirmate de Coronavirus, dar 75% dintre persoanele confirmate fie nu au simptome deloc, fie au simptome foarte ușoare. 19 persoane au fost declarate vindecate și vor fi trimise acasă în cursul zilei de astăzi. Doar 3 cazuri avem de persoane internate la urgență, dar fără să fie conectate la suport ventilator, deci din 184 de cazuri doar 3 sunt cazuri un pic mai complicate. Nu avem până în momentul de față în România niciun deces confirmat”, a declarat acesta.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în perioada Guvernului Cioloș, a descris criza despre care oficialii Guvernului Orban nu vorbesc.

“N-avem capacitate de testare, oamenii din carantină sună ore în șir la TelVerde și DSP-uri până răspunde cineva, personalul medical nu are echipament de protecție, ceea ce vine peste noi este mai rău decât orice a trăit vreunul dintre noi”, a scris Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

Reacția sa a fost determinată de o postare a europarlamentarului PNL Siegfried Mureșan.

În România, cazurile se testează, sunt identificate, izolate și tratate în spitale de boli infecțioase, spre deosebire de alte țări unde nu se testează decât cazuri grave și oamenii sunt trimiși acasă infectați.

Aceasta este realitatea. Cea mai bună dovadă că avem o evidență clară a tuturor cazurilor este faptul că nu apar cazuri noi a căror proveniență nu poate fi identificată. Dacă nu am testa corect și ar fi, de fapt, mult mai multe cazuri decât cele știute, ar apărea un număr foarte mare de bolnavi noi despre care nu știm cum s-au infestat. Acest lucru nu se întâmplă în România”, a scris Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook.

Postarea sa a fost criticată de multe persoane, una dintre ele, anunțându-l că în Cluj se fac “70 de probe pe zi pentru tot Ardealul din care numai demnitari și nomenclatura PNL în ultima vreme”.

Dacă dintr-un total de 4.150 de teste, câte s-au efectuat până acum, avem 217 persoane infectate, atunci, păstrând proporțiile (ceea ce reprezintă abordarea optimistă), dacă toate cele 22.328 de persoane monitorizate medical ar fi testate, ar rezulta o cifră de 1.167 de persoane afectate de noul coronavirus și nu 217 cât anunțau autoritățile în data de 17 martie, ora 18.00.

“Un incendiu nu poate fi stins dacă ești legat la ochi”, a declarat liderul Organizației Mondiale a Sănătății, rugând statele lumii să facă teste, cât mai multe teste pentru ca autoritățile și oamenii să dispună de date reale, nu doar de date oficiale.

 

 

  

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here