România, prima zi în stare de urgență. Nebunia din supermarketuri s-a mai domolit. Traficul a scăzut simțitor. Mulți oameni nu sunt conștienți de pericol

Coronavirus, Romania
Un mic spital de campanie a fost ridicat la intrarea în Spitalul de Urgență Floreasca, întâmplător și foarte aproape de serviciile funerare - Foto: Politiknews.ro

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care România a intrat în starea de urgență. Acest act creează cadrul legal pentru măsurile viitoare.

După nebunia din weekend când mii de oameni au luat cu asalt farmaciile și supermarketurile, luni, traficul din oraș scăzuse simțitor, iar marfa a reapărut pe rafturi. Farmaciile, în continuare, nu au măști de protecție, alcool sanitar și dezinfectant pentru mâini.

La puțin timp după publicarea decretului care reglementează starea de urgență, presidency.ro, site-ul instituției prezidențiale, s-a blocat pentru o perioadă de timp din cauza valului mare de accesări.

Cifre coronavirus, Romania

“Dragi români, ne aflăm într-o situație cu care omenirea nu s-a mai confruntat în istoria recentă. Vom trece cu bine prin această grea încercare dacă luăm imediat cele mai drastice măsuri și înțelegem cu toții că severitatea lor este pe măsura gravității perioadei pe care o traversăm.

Începând de astăzi se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile.

Pandemia cauzată de răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale, care au dovedit că au efecte pozitive în țările grav afectate de evoluția virusului. Aceste măsuri vizează sănătatea publică, domenii sociale și economice, dar vizează, deopotrivă, și îngrădirea exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale”, a spus Klaus Iohannis în declarația sa oficială.

Prea puține teste, prea puține testări

Conform comunicatului oficial dat publicității, luni, 16 martie, ora 10.00, în România erau 168 de persoane infectate cu noul coronavirus, 3078 în carantină instituționalizată (spitale sau centre de carantină) și 14.845 aflate în carantină la domiciliu. 

Primii testați sunt cei aflați în carantină instituționalizată, cei izolați la domiciliu pot face testul doar la cerere și în cazul în care prezintă simptome clare de infecție.

Cifra celor aflați în carantină instituționalizată e mare ceea ce înseamnă că numărul celor care vor fi depistați pozitiv va crește și în zilele următoare.

Din păcate, spitalele dispun de un mic număr de teste, iar acest fapt poate duce la o cifră nereală în ce privește numărul de bolnavi cu implicații grave în viitorul apropiat. Limitarea testării nu are niciun efect asupra răspândirii bolii, mai mult o accelerează. 

O zi de luni ca una de duminică din perspectiva traficului

Traficul în București a scăzut simțitor pentru o zi de luni. De la închiderea școlilor din data de 10 martie, a fost prima zi în care numărul de automobile prezente pe străzi s-a redus vizibil.

Coronavirus, Bucuresti
Serviciile de livrare de mâncare la domiciliu au fost afectate și ele de pandemie, dar încă mai funcționează – Foto: Politiknews.ro

De asemenea, transportul în comun se desfășura normal, dar era mai puțină lume în stații, și mai puțină în autobuze și tramvaie.

Viceprimarul Bucureștiului Aurelian Bădulescu a anunțat luni că numărul persoanelor care folosesc transportul în comun a scăzut cu 20%.

“Cetăţenii au înţeles foarte bine ce trebuie să facă pentru a se proteja pe ei şi pe noi, adică au ascultat îndemnurile de a sta la domiciliu şi a face doar activităţile obligatorii. Şi atunci, sigur că da, noi vom adapta reţeaua de transport şi la fluxul de călători. Într-adevăr, vectorii care măsoară indicii ne arată o scădere cu 20% a călătorilor care folosesc mijloacele STB”, a declarat acesta la postul TV Digi 24. 

Coronavirus, Bucuresti
Transportul în comun a funcționat luni, 16 martie, dar au fost mult mai puțini călători – Foto: Politiknews.ro

Pe de altă parte, atâta vreme cât transportul în comun nu e închis sau nu-și reduce semnificativ frecvența, tendința multor persoane de a circula rămâne ridicată.

În București, cu mijloacele de transport în comun circulă foarte multe persoane în vârstă, acestea sunt cele mai expuse pericolului de infectare.

Există și opinii care spun că transportul în comun trebuie să funcționeze în orice condiții, fiind un serviciu public strategic, dar autobuzele, tramvaiele, troleibuzele și garniturile de metrou trebuie dezinfectate și curățate frecvent.

Autoritățile sunt prea optimiste în ce privește conștientizarea pericolului de către oameni. Sunt foarte puțini cei care poartă măști. Din păcate, acestea sunt imposibil de găsit, iar executivul pare a nu avea nicio soluție în rezolvarea acestei probleme. Mai gravă decât aceasta e cea legată de echipamentul de protecție pentru personalul medical. Și aici sunt informații că e o criză mare, iar situația devine tot mai dificilă pe zi ce trece.

Bucuresti, coronavirus, farmacie
Criza de spirt, de dezinfectanți și de măști a devenit o problemă pentru executiv – Foto: Politiknews.ro

“Nu este normal ce se întâmplă! Nu este normal să nu avem echipamente de protecție! Nu este normal să expui la risc un spital întreg! În aceste condiții de practicare a medicinei în… (situație de) pandemie, România va depăși alte state europene la numărul de cazuri! De ce avem noi(încă) puține cazuri?…deoarece oamenii nu sunt testați! Este un fals adevăr expus publicului! Stat român ești obligat să achiziționezi teste, dezinfectante și materiale de protecție!

Sănătatea este garantată de Constituție! Cum ne-a fost nouă, celor din gardă sănătatea garantată astăzi? Și garda continuă…”, a scris pe Facebook medicul Diana Popovici din Iași. Acesta e doar un exemplu de strigăt de ajutor adresat autorităților din România.

A început suferința și criza

În București, frecvența celor care fumează pe stradă e extrem de mare, deși sunt atenționări oficiale că fumătorii sunt expuși la îmbolnăvire.

Bucuresti, coronavirus, fumat
Angajați ieșiți în pauza de țigară deși fumatul nu este deloc indicat în această perioadă, COVID-19 afectează sistemul respirator – Foto: Politiknews.ro

Sunt multe situații în care “distanța socială” nu se păstrează și, aici, nu e vorba numai de cei care călătoresc în mijloacele de transport în comun, ci și de cei care lucrează în servicii de reparații, intervenții, instalații. 

Sunt foarte multe locuri de muncă în care salariații nu sunt protejați. Nici după decretarea stării de urgență, casierele din multe supermarketuri nu poartă măști. Unele dintre ele, sub protecția anonimatului, s-au plâns de acest lucru. Au spus că au cerut în numeroase rânduri măști chirurgicale și mănuși, dar managementul magazinelor a refuzat să rezolve această situație.

Începând cu ziua de luni, multe magazine mici, restaurante, fast-food-uri au tras obloanele. Afacerile sunt afectate profund de pandemie.

Bucuresti, coronavirus, criza
Restaurant care făcea livrări de mâncare la domiciliu, închis din cauza pandemiei – Foto: Politiknews.ro

Mult de suferit au și taxiurile. Pentru prima dată, după multă vreme, cozi lungi de taxiuri în așteptarea unor clienți s-au format în mai multe puncte din oraș.

Programul mall-urilor a fost redus. Se deschid la ora 12.00 și se închid la ora 08.00, dar mulți angajați se așteaptă ca acestea să fie închise de tot în cazul în care numărul de îmbolnăviri va crește.

În cele mai multe spitale au fost ridicate corturile de triaj al persoanelor. La “Floreasca” sistemul de triere a persoanelor a devenit operațional luni, în jurul prânzului.

Spitalul de campanie de pe bulevard

Ziua însorită de martie contrastează intens cu pregătirile ca de “război” care erau în desfășurare la Spitalul de Urgență Floreasca. Cortul albastru închis, flancat de o salvare, de o mașină de pompieri, dar și de un centru epidemiologic mobil, toate așezate strategic la intersecția Bulevardului Ștefan cel Mare cu Calea Floreasca, crea imaginea unui spital de campanie dintr-un conflict care nu era prezent în zonă. Trecătorii priveau cu curiozitate, dar preferau să iuțească pasul ca și cum ar fi vrut ca-ntr-o astfel de zi frumoasă gândurile să nu le fie umbrite.

Dar pericolul era acolo, la fiecare colț de stradă, e o amenințare microscopică, care se mișcă liber și nu face niciun fel de distincție între oameni. Ierarhiile sociale nu mai au nicio valoare, bogăția, sărăcia, marca mașinii pe care o conduci sunt neputincioase în fața noului virus, nu mai reprezintă nimic. După aproape un secol ne aflăm din nou în fața unui inamic pe care, cu toată cunoașterea noastră, nu-l putem controla. Iar el a scos omenirea din priză.

Va fi învins până la urmă, asta e sigur, dar când și cu ce costuri, nimeni nu poate spune.

 

Bucuresti, coronavirus
Deși alimentele au reapărut în supermarketuri după cumpărăturile masive din weekend, ouăle sunt greu de găsit – Foto: Politiknews.ro
Bucuresti, pandemie coronavirus
În Gara de Nord din București, vizibil erau mai puțini călători. Trei femei așteptau sosirea unor trenuri, două dintre ele purtau mască – Foto: Politiknews.ro
Bucuresti, pandemie coronav
Făina s-a întors în supermarketuri, puțin mai scumpă – Foto: Politiknews.ro
Bucuresti, pandemie coronavirus
În magazine, luni 16 martie a fost mai puțină lume ca în weekend. Mulți dintre clienți purtau măști de protecție – Foto: Politiknews.ro

  

   

 

  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here