Ședință maraton la CSM. Lia Savonea nu reușește nici a șaptea oară s-o impună pe Adina Florea la Secția Specială

Ana Birchall, Lia Savonea
Conflictul dintre Ana Birchall și Lia Savonea este unul deschis, ultima încercând cu orice preț să salveze Secția Specială de investigare a magistraților, o instituție impusă de PSD - Foto: Facebook/Ana Birchall, Captură You Tube

A șaptea convocare a ședinței CSM a întrunit cvorumul pentru desfășurare și a durat peste șapte ore.

 • Lia Savonea, șefa CSM, pierde teren, nereușind nici de această dată să o impună pe Adina Florea în fruntea secției de investigare a magistraților.

 • Au votat toți cei 19 membri ai CSM, rezultatul fiind nedecis – nouă la nouă, un vot fiind anulat, conform unor surse din instituție.

 • Principalul punct pe ordinea de zi a fost votul pentru numirea Adinei Florea în poziția de procuror-șef al Secției Speciale.

 • Această instituție este extrem de contestată și mai mulți magistrați au cerut amânarea discuțiilor până la decizia Curții Europene cu privire la legalitatea acestei secții.

 • Lia Savonea, șefa CSM, o judecătoare apropiată de PSD, dorește numirea Adinei Florea la conducerea acestei secții cu prețul unui conflict deschis cu ministrul Justiției Ana Birchall.

 • Secția Specială, la presiunile PSD, a deschis o anchetă penală împotriva Laurei Codruța Kovesi, actual procuror-șef al Parchetului European.

Organizațiile profesionale ale procurorilor critică activitatea Secției Speciale de Investigare a Magistraților, susținând că e un instrument politic care limitează independența sistemului de justiție.

“În data de 15 octombrie 2019 AMASP (Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor) a solicitat membrilor CSM amanarea discutarii punctelor de pe ordinea de zi care vizează activitatea SIIJ (Secția Specială). În scrisoarea transmisă AMASP a arătat că activitatea acestei secții de parchet este influențată în mod direct de decizia pe care CJUE (Curții de Justiție a Uniunii Europene) urmează sa o pronunțe, fiind astfel necesară prorogarea discuțiilor”, se arată într-un comunicat oficial al asociației profesionale.

Între Ana Birchall, ministrul Justiției, și Lia Savonea, președintele CSM, este un conflict deschis

Birchall, deși numită în funcție de PSD, s-a dovedit o susținătoare a independenței magistraților și s-a poziționat împotriva intervențiilor politice și a încercărilor de a stopa lupta împotriva corupției.

Acest fapt a deranjat atât liderii PSD, a pus-o în dificultate pe Viorica Dăncilă în partid, aceasta încercând s-o îndepărteze în mai multe rânduri și a intrat în conflict direct cu Lia Savonea, o judecătoare la Curtea de Apel București apropiată de grupurile de interese ale PSD.

Lia Savonea a anunțat că face plângere la Curtea Constituțională pentru a constata un conflict cu Ministerul Justiției, mai mulți experți anunțând că o astfel de plângere nu are obiect. Apoi, Lia Savonea a anunțat că va cere modificarea legislației.

Ana Birchall a răspuns că această instituție nu poate avea inițiative legislative.

CSM şi preşedintele instituţiei nu au drept de iniţiativă legislativă, ci pot transmite propuneri doar prin Ministerul Justiţiei, precizează Ministerul Justiţiei, referindu-se la propunerea de modificare a Legii ANI şi la afirmaţia făcută pe contul de Facebook al CSM, care susţine că are acest drept, anunță News.ro. 

De asemenea, Ministerul Justiţiei, respinge şi argumentele CSM pentru întârzierea transmiterii poziţiei privind rapoartele GRECO: ”cu privire la posibilitatea Consiliului Superior al Magistraturii de a exercita dreptul de iniţiativă legislativă, învederăm următoarele prevederi constituţionale şi legale: Potrivit art. 74 din Constituţie: ‘Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative’. Astfel, prin dispoziţiile constituţionale anterior menţionate sunt determinaţi limitativ subiecţii exclusivi ai dreptului de exercitare a iniţiativei legislative, respectiv: Guvernul, deputaţii, senatorii sau un număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot”, precizează Ministerul Justiţiei ca urmare a celor publicate pe pagina de Facebook a Consiliului Superior al Magistraturii în data de 9 octombrie 2019.

Ministerul Justiției mai menţionează că, potrivit. 38 alin. (5) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, plenul CSM „poate sesiza ministrul Justiţiei cu privire la necesitatea iniţierii sau modificării unor acte normative în domeniul justiţiei”. De asemenea, potrivit art. 38 alin. (3) din acelaşi act normative, „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii avizează proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti”, arată News.ro.

Inițial președintele CSM judecătoarea Lia Savonea criticase Ministerul Justiției pentru că blochează procedura de numire a procurorului șef la Secția Specială și a propus modificări legislative.

Ana Birchall, ministrul Justiției, a reacționat și a subliniat în mai multe intervenții incapacitatea CSM de a face propuneri legislative  

”Consiliul Superior al Magistraturii nu se poate sesiza din oficiu cu privire la acte normative care nu privesc autoritatea judecătorească (art. 38 alin. 3 din Legea nr. 317/2004) sau cel puţin domeniul justiţiei (art. 38 alin. 4 din Legea nr. 317/2004). Totodată, trebuie avute în vedere şi prevederile art. 27 şi următoarele din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin HCSM nr. 1073/2018, în ceea ce priveşte atribuţiile comisiilor de lucru ale Plenului CSM”, explică Ministerul Justiției, concluzia sa fiindcă, ”pe cale de consecinţă, CSM, şi cu atât mai puţin preşedintele acestei instituţii, nu are iniţiativă legislativă şi nici nu poate transmite propuneri de modificări legislative decât prin intermediul ministrului justiţiei”.

Ministerul Justiţiei reaminteşte că la începutul acestui an, Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Braşov a iniţiat procedura de revocare a Liei Savonea din funcţia de membru al CSM „pentru încălcarea atribuţiei referitoare la competenţa Plenului de a sesiza ministrul justiţiei privitor la iniţierea unor modificări legislative”.

”Constatăm, astfel, că preşedintele CSM „recidivează” în încălcarea atribuţiilor plenului CSM, ale ministrului justiţiei şi ale Ministerului Justiţiei”, conchide comunicatul instituției, citat de News.ro.

CSM, condus de Lia Savonea, a publicat în data de nouă octombrie pe pagina sa de Facebook, un răspuns faţă de ceea ce a numit ”dezinformările ministrului justiţiei, Ana Birchall, care impută Consiliului Superior al Magistraturii ‘uzurparea atribuţiilor Ministerului Justiţiei’ prin iniţierea unor propuneri de modificare legislativă şi întârzierea comunicării punctului de vedere cu privire la rapoartele GRECO”:

”Prin lege, Consiliului Superior al Magistraturii îi este conferită prerogativa de a formula propuneri legislative, de care a uzat dintotdeauna în scopul îmbunătăţirii cadrului normativ necesar bunei desfăşurări a activităţii judecătorilor şi procurorilor. Drept urmare, afirmaţiile ministrului justiţiei, Ana Birchall, sunt contrazise de prevederi cuprinse în Legea nr. 317/2004, alegaţia acesteia, astfel cum a fost expusă, fiind intenţionat eronată cu scopul exclusiv al decredibilizării activităţii Consiliului Superior al Magistraturii”, preciza Consiliul, citat de News.ro.

În ceea ce priveşte întârzierea transmiterii poziţiei privind cele două rapoarte GRECO, Lia Savonea, președinte CSM, reamintea opiniei publice imposibilitatea dezbaterii acestei lucrări care figurează pe ordinea de zi a Plenului CSM, aflat la a cincea şedinţă (între timp s-a ajuns la a șaptea) la care cvorumul nu a putut fi întrunit din cauza absenţei unor membri.

Reacţia CSM venea tot în urma acuzaţiilor ministrului Birchall cu privire la uzurparea atribuţiilor Ministerului Justiţiei prin emiterea propunerii de modificare a Legii ANI.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat tot în data de nouă octombrie că declaraţiile ministrului Justiţiei Ana Birchall, legate de utilitatea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) reprezintă opiniile personale ale acesteia, nefiind poziţia PSD sau linia creionată de Guvern. ”Doamna ministru trebuia până acum să fie revocată”, a spus Dăncilă.

Aceasta a afirmat, de asemenea, că părerea ministrului Justiţiei Ana Birchall despre utilitatea Secției Speciale de Investigare a Magistraților nu reprezintă opinia PSD şi nici a Guvernului României .

“Doamna ministru trebuia până acum să fie revocată, este opinia domniei sale, nu este opinia PSD şi nicio linie pe care a creionat-o Guvernul României. (…) Vedem acum că preşedintele nu mai vrea o justiţie independentă”, a spus Dăncilă. 

Aceasta a adăugat că şeful statului doreşte un Guvern care să aducă schimbări în Justiţie. 

 

 

3 COMENTARII

 1. Gura impostorilor mult adevar graieste. Au recunoscut ca s-a gresit pe justitie cand s-a mers pe o singura linie de a se arata doar bilele facut infractorilor si complicilor lor, si masca raul facut victimelor.

 2. Cand o persoana este respinsa de sapte ori de cei care trebuie sa o valideze, mai poate fi vorba de a reincerca sa o impui?
  O asemenea insistenta inseamna impunere abuziva a protejatului. Este inadmisibil, mai ales la nivelul acesta!

 3. Nu va mai faceti ca nu stiti adevarul…Premierul Orban a discutat personal cu presedintele Iohannis despre albirea edilului Francu instrumentat de reteaua – Tudori Ionut Alexandru, Colonel (r) Rândunel Bădescu, Mirela Nicolaescu, Carmen Adeluta Nicolaescu, Elena-Rozalia, Gheorghe Stan, General Iamandi Dan-Paul, etc, care a fost si a ramas libera si independenta dupa disparitii de dosare, probe, avize false si antedatate – ISU, ISC, M.L.P.A.T – disparitii martori si dosare penale pentru ”distrugere” clasate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here