Totul despre Brexit. Cele 50 de zile ale lui Boris Johnson în care a ratat pe toată linia și a rămas, aproape, singur

Boris Johnson, premier Marea Britanie
Boris Johnson a pierdut toate luptele din Parlament într-o săptămână decisivă pentru soarta Brexit-ului. De planul său de a ieși fără acord s-a ales praful - Foto: Facebook/Boris Johnson

Rareori un politician care și-a dorit atât de mult poziția de premier a pierdut totul într-un timp atât de scurt. Boris Johnson se află de 50 de zile la cârma Regatului Unit și toată lumea se întreabă, acum, când își dă demisia.

Consiliat de Dominic Cummings, liderul taberei pro Brexit din campania de la referendumul din 2016, Johnson a mizat totul pe strategia lui, o strategie care s-a dovedit falimentară.

Care a fost planul lui Boris Johnson pentru a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană, fără acord?

  1. Blocarea Parlamentului să legifereze până la data limită de 31 octombrie prin suspendarea forțată de către guvern (echivalentul în România a unei ordonanțe de urgență) a lucrărilor Camerei Comunelor pentru cinci săptămâni, o situație nemaiîntâlnită în Marea Britanie.
  2. Forțarea trecerii unei legi de organizare a alegerilor anticipate după această dată. O ieșire fără acord i-ar fi oferit actualului premier șansa să câștige alegerile la pas datorită faptului că susținătorii Brexit-ului ar fi fost motivați să vină la urne.

Pariul pe care l-a făcut premierul Marii Britanii a fost acela că în Parlament nu se poate forma într-o singură săptămână o nouă majoritate care să-l oblige să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană.

Dominic Cummings, consilierul său, se baza în acest raționament pe lungimea dezbaterilor parlamentare, nehotărârea lui Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, în ce privește propunerea premierului pentru alegeri anticipate și pe faptul că în ciuda discuțiilor din interiorul Partidului Conservator, condus de Boris Johnson, deputații formațiunii vor vota cum le va indica șeful executivului.

Calculul s-a dovedit total greșit. Boris Johnson a fost înfrânt de Parlament pe toate fronturile:

  1. A fost obligat prin lege să ceară prelungirea termenului de ieșire din Uniunea Europeană cu cel puțin trei luni dacă nu ajunge la un acord până în data de 14 octombrie.
  2. Legea prin care cerea organizarea de alegeri anticipate până în data de 31 octombrie a fost respinsă de noua majoritate din Camera Comunelor (parlamentul britanic).
  3. A pierdut 27 de deputați din Partidul Conservator care au votat alături de Opoziție, dar și doi membri ai guvernului, unul era chiar fratele său care a demisionat și din poziția de deputat.

Mai mult, la o zi după ce parlamentul a intrat în vacanță, forțat de o decizie a primului-ministru Boris Johnson (echivalentul în România a unei ordonanțe de urgență), un complet de judecători a Curții Supreme din Scoția a declarat această hotărâre (ordonanță) ilegală.

Deși decizia judecătorilor nu are efecte imediate, guvernul având dreptul să conteste decizia la Curtea Supremă din Londra, faptul că hotărârea executivului e considerată de judecători ca fiind ilegală are efecte juridice și politice devastatoare asupra executivului condus de Boris Johnson.

“Hotărârea celei mai înalte instanțe civile din Scoția potrivit căreia închiderea Parlamentului Regatului Unit este ilegală înseamnă – în adevăratul sens al cuvântului – o decizie cu adevărat extraordinară. În mod normal, instanțele de judecată, nu intervin în deciziile guvernului, folosind principiul ‘marjei de apreciere’, care le oferă miniștrilor mai multă libertate în conformitate cu legea decât cea a oamenilor sau organizațiilor obișnuite. Așadar, faptul că toți cei trei judecători ai completului de la Curtea Supremă au ajuns – deși pe căi diferite – la decizia că pot interveni în procesul de luare a deciziilor de către guvern este extrem de important”, se arată într-un comentariu BBC News.

În acest moment, Boris Johnson nu mai are niciun fel de spațiu de manevră, iar promisiunea lui cu care a preluat conducerea executivului că în data de 31 octombrie “Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană cu acord sau fără acord” a fost distrusă de reacția hotărâtă a deputaților.

„Să fim foarte clari și nu-mi pasă foarte mult de unde provin sursele care ar putea sugera altfel – avem încredere absolută în independența și integritatea sistemului judiciar scoțian”,

a declarat Jackson Carlaw, liderul Conservatorilor din Parlament

Pe masa premierului britanic mai sunt două posibile situații: își dă demisia, încercând astfel să provoace o criză politică prin care să se ajungă rapid la alegeri anticipate sau începe negocierile cu reprezentanții Uniunii, pornind de la documentul realizat de Theresa May, fostul prim-ministru.

Ambele căi reprezintă un final de drum pentru scurta carieră de prim-ministru a unui “răsfățat” al politici britanice care s-a lovit de zidul realității. Iar realitatea e una simplă: jumătate din britanici nu vor să plece din Uniunea Europeană, iar 70% dintre ei, dacă e să plece, vor s-o facă numai în urma unui acord cu Bruxelles-ul, conform celor mai multe studii sociologice. 

 

Poate ești interesat și de articolul:”Boris Johnson, rămas fără majoritate, a fost obligat de Parlament să prelungească termenul limită de ieșire cu trei luni și să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană. Premierul a cerut alegeri anticipate, cu puține șanse de succes”

 

2 COMENTARII

  1. Un scrantit fara niciun plan clar pentru tara, ci numai pentru cum ar putea sa manipuleze aceasta drama UK, brexitul, pentru a ramane cocotat in functii inalte, in fapt, exact acelasi plan meschin si nemernic pe care l-a avut in cap si idiotul david cameron, alt scelerat numai cu ganduri de ramanere la putere cu orice pret, chiar cu pretul integritatii si economiei UK. Doua exemple de politicieni bolnavi, total bolnavi, ajunsi la putere pe valuri populiste si speculand prostia, emotiile si lipsa de informatie a englezilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here