Tratamentul pentru noul coronavirus se află în sângele celor vindecați. A început goana după anticorpi!

Coronavirus, tratament
Transferul de anticorpi de la o persoană vindecată, o soluție pentru dezvoltarea unui tratament eficient - Foto: Ewa Urban, Pixabay

O procedură medicală aplicată în urmă cu mai mult de un secol este, conform mai multor experți, cea mai la îndemână soluție pentru a crea imunitate în fața infecției cu noul coronavirus.

Tratamentul cu anticorpi poate fi folosit pentru a proteja personalul medical care tratează și îngrijește persoanele infectate, astfel încât sistemul sanitar să nu se prăbușească. 

Mulți experți spun că în anticorpii dezvoltați de persoanele infectate și vindecate se află cheia viitorului tratament.

Coronavirus Romania, raport oficial

Acesta se bazează pe extragerea plasmei (n.r. produs lichid intercelular care se găsește în sânge) de la o persoană infectată care s-a vindecat și care a dezvoltat anticorpi pentru noul coronavirus și transferată la o persoană care încă nu s-a îmbolnăvit. 

Plasma, prelucrată în laborator, poate fi distribuită către cel mult alte două persoane, iar acestea, pentru o perioadă de timp sau în unele cazuri definitiv, vor fi protejate în fața unei posibile infecții.

„Lucrăm febril pentru a explora potențialul plasmei convalescente (n.r. cu anticorpi) pentru COVID-19, a spus dr. Arturo Casadevall, un imunolog și expert în sănătate publică la Universitatea Johns Hopkins. „Este singura opțiune pentru SUA”, a declarat medicul, citat de Los Angeles Times.

“În ultimele zile, dr. Casadevall și dr. Liise-Anne Pirofski, specialist în boli infecțioase la Școala de Medicină Albert Einstein, au organizat un grup de experți pentru a proiecta un medicament bazat pe plasmă convalescentă (n.r. plasma extrasă de la un bolnav vindecat) și pentru a efectua studii clinice pentru a testa siguranța și eficacitate acestui tratament. Peste 20 de instituții de cercetare sunt implicate în acest efort”, scrie Los Angeles Times.

Transferul de sânge de la o persoană care s-a vindecat de o boală provocată de epidemie se practică din secolul XIX. În epidemiile de pojar, scarlatină, sângele celor vindecați era transferat, injectat, în cei care nu fuseseră infectați pentru a-i proteja. Această metodă era folosită pe scară largă înainte de apariția vaccinului.

Problema tratamentului cu anticorpi este că nu se știe cât timp va fi protejat primitorul plasmei îmbogățite. Perioada diferă de la individ la individ și depinde de o serie de criterii. Organismul primitor poate anihila efectul anticorpilor prin procesarea plasmei și, într-o anumită perioadă de timp, se întoarce la starea inițială. Există și situația în care nu o face, iar imunitatea căpătată devine permanentă. Oricum, primitorul plasmei îmbogățite cu anticorpi e protejat cel puțin o lună, spun mai mulți experți, o perioadă de timp extrem de importantă în lupta cu virusul, mai ales pentru cei aflați în prima linie – medici, asistente, personal medical auxiliar, polițiști, pompieri etc.

“Terapia cu anticorpi pasivi implică administrarea de anticorpi împotriva unui anumit agent (n.r. virus) la un individ sensibil în scopul prevenirii sau tratării unei boli infecțioase datorită acelui agent. În schimb, vaccinarea activă (n.r. clasică) necesită inducerea unui răspuns imunitar care are nevoie de timp pentru a se dezvolta și variază în funcție de primitorul vaccinului. Astfel, administrarea de anticorpi pasivi este singurul mijloc de a oferi imunitate imediată persoanelor sensibile. Terapia cu anticorpi pasivi se practică începând din 1890 și a fost singurul mijloc de tratare a anumitor boli infecțioase înainte de dezvoltarea terapiei antimicrobiene (n.r. vaccinul) în anii 1940. Experiența unor focare anterioare cu alte coronavirusuri, cum ar fi SARS CoV 1, arată că astfel de seruri convalescente conțin anticorpi neutralizanți ai virusului relevant”, se arată într-un articol publicat de Journal of Clinical Investigation.

Acest tratament a dat rezultate bune în trecut, de fiecare dată când pentru o epidemie nu a existat un vaccin sau a durat o perioadă până a fost dezvoltat unul.

În acest zile, sângele persoanelor vindecate e studiat în laboratoare, iar anticorpii dezvoltați de cei care au supraviețuit infecției sunt fundamentul dezvoltării unui tratament rapid și eficient.

Compania americană Regeneron Pharmaceuticals a anunţat că a identificat sute de anticorpi care ar putea fi folosiţi într-un eventual medicament pentru tratarea infecţiei cu coronavirus, anunță Agerpres.ro. Compania a precizat că va selecta doi dintre aceşti anticorpi, cei mai eficienţi, pentru a dezvolta un medicament de tip “cocktail” şi că intenţionează să demareze fabricarea pe scară largă a tratamentului până la jumătatea lui aprilie, conform sursei citate.

Un pericol al acestui tratament e că primitorii care sunt deja bolnavi pot dezvolta o reacție puternică a sistemului imunitar care ar putea provoca moartea acestora.

În acest moment, se fac o serie de teste cu anticorpi, astfel încât tratamentul să poată veni în ajutorul personalului medical, dar se caută soluții și pentru persoanele infectate aflate în stare gravă care sunt conectate la aparatele de ventilație mecanică.

Cele mai optimiste evaluări spun că un vaccin clasic nu va fi gata pentru a fi folosit pe scară largă mai devreme de sfârșitul acestui an. Pentru mulți va fi prea târziu. Pe lângă tratamentele cu medicamente, această procedură pare extrem de promițătoare.

Schemele de tratament cu antivirale și alte medicamente au efect pozitiv asupra persoanelor mult mai tinere și care nu au afecțiuni cronice asociate. Experții speră ca tratamentul cu anticorpi să fie o soluție și pentru cazurile extreme.

“Mai recent, serul convalescent a fost utilizat în timpul epidemiilor virale. În perioada 2009-2010 pandemia virusului gripal H1N1, preparatele de anticorpi serice convalescente obținute prin afereză au fost utilizate pentru a trata indivizii cu infecție severă H1N1 2009 care necesitau terapie intensivă. 
Persoanele tratate cu ser au manifestat o povară virală respiratorie redusă… Serul convalescent a fost de asemenea utilizat în epidemia de Ebola din Africa de Vest din 2013. Un mic studiu… în Sierra Leone a evidențiat supraviețuirea semnificativ mai mare pentru cei tratați cu sânge întreg convalescent în raport cu cei care au primit tratament standard (n.r. medicamentos). Au supraviețuit și doi pacienți transferați în Statele Unite și tratați cu o combinație de ser convalescent și un medicament experimental. Există dovezi anecdotice (n.r. pe bază de observație a medicilor care au aplicat tratamentul) din focare de gripă aviară care au utilizat seruri convalescente și au fost eficiente, iar toți pacienții care au supraviețuit”, scrie “The Journal of Clinical Investigation”. 

Tratamentul cu anticorpi e o cale pe care au pornit zeci de cercetători și laboratoare din întreaga lume în încercarea de a găsi o soluție pentru limitarea numărului de îmbolnăviri și eradicarea epidemiei. 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Hai sa nu ne mai mintim unii pe altii, mafia si-a inscaunat administratori profani in varful institutiilor din Romania cum si-a inscaunat Bahaian administratorii la firma. Au primit stampile si functii de sefi la institutii ca DSP, Pompieri, Sanatate, ISC, MAI, Parlament, etc, pentru a stampila si executa acte mafiote precum falsificari de autorizatii, anchete, avize, expertize,etc. Unii au disparut, altii precum Dragnea, Nastase, Remes, Voiculescu, etc, au infundat puscaria iar care au ramas sunt obligati sa practice o meserie pe care n-o cunosc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here