UPDATE: Laura Codruța Kovesi este noul procuror-șef european. A învins toate obstacolele ridicate de politicienii pro-corupție din România. Cum a reușit?

Laura Codruta Kovesi, DNA
Un articol despre Laura-Codruța Kovesi, publicat de Finacial Times în luna mai 2019, cu o săptămână înainte de alegerile europarlamentare când Liviu Dragnea încă mai credea că poate bloca numirea fostului șef DNA în fruntea Parchetului European - Foto: Pagină articol "Financial Times"

Fostul șef al DNA a primit 17 voturi din 22 în Consiliul UE pentru a prelua conducerea Parchetului European. A fost o călătorie cu peripeții, una care oferă și un epilog confruntării dintre Consiliul UE, format din miniștrii statelor membre, și Parlamentul European.

 • Miercuri, cu o seară înainte de votul decisiv, Viorica Dăncilă, președintele PSD, anunță la sfârșitul CEX al partidului că a decis să nu o susțină pe Laura-Codruța Kovesi. Această declarația a venit în contextul în care existau deja informații neoficiale că reprezentanții majorității guvernelor din UE o vor susține pe Kovesi, marcând o eroare politică a social-democraților.

 • Președintele Klaus Iohannis a anunțat, într-o declarație de presă, că această victorie a Laurei-Codruța Kovesi e una importantă pentru România: “Rezultatul de astăzi reprezintă o victorie importantă pentru România, cu atât mai mult cu cât a fost obținut în pofida faptului că Guvernul PSD a încercat permanent să blocheze candidatura unui profesionist, recunoscut pentru lupta sa împotriva corupției și în apărarea statului de drept. Așa cum am acționat în acest caz, voi continua să sprijin români integri, competenți și profesioniști în funcții de conducere la nivelul instituțiilor Uniunii Europene” a anunțat președintele.

 • România a deținut președinția Uniunii Europene, o atribuție care îi revine prin rotație fiecărui stat membru, în perioada ianuarie – iunie 2019.

 • Deși pe canalele oficiale acest mandat a fost prezentat ca un succes, el a reprezentat un moment stânjenitor pe scena europeană și a provocat frustrare și furie în România.

 • Viorica Dăncilă, din poziția de prim-ministru, în perioada cât țara noastră a deținut președinția Consiliului Uniunii Europene, a făcut tot posibilul pentru a bloca numirea Laurei-Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef al UE.

 • PSD, din cauza dosarelor de corupție, a venit în 2016 la putere cu obiectivul politic clar de a o schimba pe Kovesi de la conducerea DNA.

Liviu Dragnea, președintele PSD de atunci, condamnat pentru furt de voturi, cercetat în mai multe dosare penale și închis în cele din urmă la sfârșitul lunii mai 2019, și-a arătat public nemulțumirea față de DNA și ostilitatea față de șefa acestei instituții.

Tudorel Toader, ministrul Justiției propus de ALDE după eșecul înregistrat de PSD în încercarea de a dezincrimina infracțiuni de corupție prin Ordonanța 13, a creat o strategie de analiză a mandatului de director al lui Kovesi, cerând demisia acesteia la președintele Iohannis. În această mascaradă politică s-a implicat și Curtea Constituțională condusă de Valer Dorneanu, un politician PSD.

Printr-o decizie extrem de controversată, CCR l-a “obligat” pe Președintele României să o demită pe Laura Codruța Kovesi. Acest fapt s-a întâmplat în data de 9 iulie 2018.
VIDEO. Discursul Laurei-Codruța Kovesi după demiterea sa de către președintele României, la indicația Curții Constituționale

În urmă cu mai bine de un an, situația politică din România era extrem de tensionată. PSD încerca prin reprezentanții săi să preia controlul asupra sistemului de justiție, ceea ce a și reușit într-o bună măsură.

A trecut legi și ordonanțe care au relaxat politica penală a României, având ca scop scăderea pedepselor persoanelor acuzate de corupție. A făcut tot posibilul să blocheze instituțiile care aveau ca obiect recuperarea prejudiciilor în urma infracțiunilor de corupție și au făcut presiuni politice pentru a stopa activitatea DNA.

Efectul acestor măsuri a fost dezintegrarea partidului și pierderea alegerilor europarlamentare, compromiterea alegerilor prezidențiale și, cel mai probabil, și pe cele locale și generale de anul viitor.

Dar răul a fost făcut. Mai mult, Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și europarlamentarii PSD au dezvoltat o adevărată strategie pentru a bloca numirea Laurei-Codruța Kovesi în poziția de procuror-șef al Parchetului European.

Dar lipsa de credibilitate a lui Liviu Dragnea, un politician corupt, lipsa de profesionalism a premierului Viorica Dăncilă nu au cântărit mult la Bruxelles, iar singurul lucru obținut a fost un blocaj al negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene în această privință.

Munca procurorului Kovesi din România a fost remarcată pe plan internațional. A primit felicitări și distincții de la oficialități din întreaga Europă. În România este un simbol al luptei împotriva corupției. 

În 2016, prestigioasa revistă Reader’s Digest o desemnează Europeanul Anului.

“Distincţia recunoaşte lupta curajoasă şi susţinută a Laurei Codruţa Kovesi, şefa DNA din România, împotriva corupţiei la nivel înalt. În calitate de şefă a agenţiei în fruntea căreia a fost numită în mai 2013, a trimis în judecată un fost prim-ministru şi a pus sub acuzaţie zeci de parlamentari, judecători şi magnaţi ai afacerilor…”, se arată în comunicatul revistei internaționale.

Datorită acestor realizări era firesc ca Laura-Codruța Kovesi să fie nominalizată pentru poziția de procuror șef al Parchetului European, o instituție nou înființată pentru a răspunde nemulțumirii contribuabilului european vizavi de înmulțirea cazurilor de corupție și posibilitatea deturnării fondurilor europene.

VIDEO. Audierea Laurei-Codruța Kovesi în Parlamentul European pentru nominalizarea ca procuror-șef al Parchetului UE

Pentru a bloca nominalizarea lui Kovesi, Liviu Dragnea, președintele PSD, pune presiune pe Secția Specială de Investigare a Magistraților pentru a-i deschide un dosar de urmărire penală astfel încât să-i compromită nominalizarea.

Revolta publică și presiunea mai multor reprezentanți ai Uniunii Europene compromit strategia lui Dragnea, mai mult, instituțiile europene se alertează din cauza intervenției brutale a politicului în sistemul de justiție.

Înființarea Secției Speciale, în viziunea Comisiei de la Veneția, dar și a Comisiei Europene, reprezintă o încercare de amestec al politicului în sistemul de justiție. În aceste zile, funcționarea acestei instituții este contestată chiar de ministrul Justiției Ana Birchall (PSD) care cere desființarea sau, cel puțin, modificarea statutului de funcționare.

„Motivele înfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, cu o jurisdicţie vagă, rămân neclare. Procurorii-şefi ai acestei Secţii au fost numiţi în baza unei proceduri provizorii care, de facto, a eliminat Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din procesul de decizie. Este neclar până în ce punct procurorii Secţiei Speciale şi şeful acesteia se află sub controlul ierarhic al Procurorului general. În momentul în care Secţia specială nu va mai face faţă tuturor dosarelor care vor fi de competenţa sa, va deveni un obstacol în faţa luptei anticorupţie şi a crimei organizate”, se arată în Raportul Comisiei de la Veneția din iunie 2019.

Mai mult, nominalizarea lui Kovesi a reprezentat și o confruntare politică la nivel european. Votată în două comisii din Parlamentul European, fosta șefă a DNA a pierdut votul din Consiliul Uniunii Europene, unde a fost preferat reprezentantul Franței Jean-Francois Bohnert. În Consiliu, sforile le-a tras Guvernul României care a negociat blocarea procurorului român. Ajunși în această situație, s-au început negocieri care au eșuat.

VIDEO. Portret al Laurei-Codruța Kovesi realizat de Euronews în februarie 2017

Parlamentul European nu a renunțat la nominalizarea sa chiar dacă, între timp, au avut loc alegeri și componența acestuia s-a modificat. Noul parlament o susține tot pe Laura-Codruța Kovesi. Între timp, reprezentantul Franței a fost numit la conducerea Parchetului Financiar din Franța, dar nu a fost retras pentru ca procedura să nu fie reluată.

După plecarea României de la conducerea Consiliului Uniunii Europene, procedura de numire i-a devenit favorabilă, bucurându-se de o susținere și în consiliul miniștrilor.  

“…a avut loc o rundă foarte importantă de negocieri între reprezentanții Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene pe tema desemnării procurorului-șef european. Vă spun că lucrurile merg foarte bine pentru candidata noastră, Laura-Codruța Kövesi”, anunță eurodeputatul liberal siegfried Mureșan.

“După alegerile europarlamentare, a existat în Consiliul Uniunii Europene o dinamică favorabilă candidatei noastre, după cum am anticipat încă din luna aprilie”, a scris Siegfried Mureșan.

Laura-Codruța Kovesi a avut un impact puternic asupra sistemului politic din România. Până în 2004, când a început marea reformă în Justiție, politicienii se aflau deasupra legii.

„Cred că unii politicieni și oameni de afaceri au devenit speriați pentru că au văzut că procurorul îi poate investiga și judecătorii îi judecă. Erau îngrijorați că nu puteau fura în liniște, ca de obicei, și nu mai puteau fura”, a declarat Kovesi într-un articol publicat de cotidianul “Financial Times” în mai 2019.

În toate sondajele de opinie, Laura-Codruța Kovesi era de departe favorita în ce privește cursa prezidențială, dar a evitat să intre în politică, orientându-se spre o poziție de profesionist într-o nouă instituție europeană.

Va avea un mandat de șapte ani, iar de succesul ei va depinde succesu noului parchet European, dar și readucerea încrederii cetățeanului european în domnia legii.

Pentru statele din estul Europei, răvășite de corupție, mandatul lui Kovesi va fi extrem de urmărit. Nu va avea prea mulți prieteni printre politicieni, dar va avea susținerea publicului ca și până acum.

Laura-Codruța Kovesi are tot timpul din lume să devină și primul președinte femeie din România.

5 COMENTARII

 1. Excelent articol, d-le Isaila, l-am citit cu lacrimi in ochi! Ati reusit sa spuneti in relativ putine cuvinte saga Romaniei si-a Codrutei Kovesi din vremea ticalosilor, in care traim zi de zi, de 30 de ani. Ar fi cazul sa ridice capul odata tara noastra necajita din era profund corupta orchestrata de pcr, sub toate denumirile pe care le-a avut in ultimii 30 de ani! Succes, d-na Laura Codruta Kovesi!

 2. articol tipic de propaganda…. cum ar fi ca p.e. sa voteze o plagiatoare????cum ar4 fi ca acelasi p.e. sa voteze un procuror care are probleme cu legea.adica e “penala”,cum ar zice dansa…

 3. Felicitari pentru articol.
  Clar ,concis ,la subiect.Nu toti vor sa inteleeaga si sa accepte.Sunt blocati in ideile strecurate cu migala de dusmanii LCK.Pacat ca nu au minte sa gandasca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here