UPDATE. Săptămână decisivă pentru moțiune: formațiunile anti-PSD din Parlament au 229 voturi din 233, numărul necesar pentru ca Guvernul Dăncilă să cadă. Tăriceanu anunță că aduce 20 de voturi!

Victor ponta, Calin Popescu Tariceanu, politicieni romani
Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu văd în votarea moțiunii de cenzură posibilitatea formării unei coaliții între Pro România, ALDE și PSD. Pentru asta trebuie s-o scoată pe Viorica Dăncilă din joc - Foto: Facebook/Victor Ponta, E.I.

Moțiunea de cenzură urmează să fie depusă luni, 30 septembrie. În această săptămână vor avea loc negocieri decisive pentru a se vedea dacă se conturează o nouă majoritate.

  • Ludovic Orban a anunțat că negocierile pentru moțiunea de cenzură au intrat în linie dreaptă.

  • În acest moment ar exista un număr de 229 parlamentari care susțin demiterea Guvernului Dăncilă, pentru o nouă majoritate fiind nevoie de 233 de voturi.

  • De numărul de parlamentari pe care-i aduce Tăriceanu depinde reușita sau eșecul acestei operațiuni. Acesta a anunțat că vine 20 de voturi.

Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu urmăresc demiterea Vioricăi Dăncilă cu scopul de a o scoate din cursa pentru alegerile prezidențiale. Pierderea guvernării, ar înseamna pentru actualul lider al PSD și pierderea controlului asupra partidului.

Ponta și Tăriceanu mizează pe formarea unui nou guvern Pro România, ALDE, PSD și pe impunerea lui Mircea Diaconu în cursa electorală pentru Cotroceni, susținut de cele trei formațiuni politice.

Este soluția pe care o văd cei doi pentru a reuși ca alianța Pro România-ALDE-PSD să aibă o șansă în confruntarea electorală din toamnă, dar să și construiască o alianță social-liberală pentru alegerile locale și parlamentare din 2020.

„Cu puţin timp în urmă s-a încheiat şedinţa ALDE, în care la primul punct pe ordinea de zi am avut dezbaterea în legătură cu votul pe moţiunea de cenzură şi cu toate că o serie de parlamentari mi-au spus că înainte de această şedinţă că ei sunt hotărâţi să voteze moţiunea, corect democratic a fost să avem această discuţie în forul statutar care a hotărât cu majoritate de voturi, o singură abţinere, votarea moţiunii de cenzură. Vom fi 20 de parlamentari ALDE care au semnat, sau care vor semna pentru că unii sunt încă pe drum de la aeroport şi îşi vor pune imediat ce ajung semnăturile”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, citat de Mediafax.

Ce urmăresc liberalii?

“Moţiunea de cenzură intră în linie dreaptă. În cursul acestei săptămâni vom finaliza toate discuţiile cu toate formaţiunile politice şi grupurile parlamentare care sunt implicate în efortul de a pune punct acestei guvernări catastrofale pentru România”, a declarat Ludovic Orban, luni, la finalul reuniunii Biroului Executiv al Partidului Naţional Liberal, citat de News.ro.

“N-am niciun motiv să mă îndoiesc de această atitudine şi de această decizie”, a spus el vorbind despre susținerea parlamentarilor din Pro România a moțiunii de cenzură.  “De altfel, vă spun sincer, am discutat cu mai mulţi parteneri în acest efort, cei mai mulţi dintre ei sunt de acord să fie un vot la vedere astfel încât să nu existe niciun fel de dubiu privitor la acest vot”, a conchis Orban, citat de News.ro.

Scopul PNL în această încercare de a demite Guvernul Dăncilă e acela de a înregistra o victorie în confruntarea cu PSD. Această victorie e văzută de lideri ca un vector de mobilizarea a activului PNL, a primarilor liberali, al voluntarilor, dar și al alegătorilor. 

Mai mult, demiterea Guvernului Dăncilă reprezintă declanșarea unei crize în PSD care, în timpul campaniei electorale, se vede obligat să se regrupeze, să aleagă o nouă conducere și să facă mari compromisuri pentru a rămâne la guvernare.

În acest moment, pe moțiune sunt 181 de voturi care vin de la PNL, USR, UDMR, PMP la care se adaugă 28 de semnături promise de Victor Ponta, și 20 de Tăriceanu, în total 229.

În mod tradițional din cei 17 deputați ai minorităților naționale, în jur de șapte au votat cu Opoziția în acest mandat, deci s-ar putea baza pe ei.

Conform acelorași surse citate de Digi 24, doar unul dintre deputații minorităților va semna moțiunea, probabil e vorba de reprezentantul germanilor, dar vor fi șapte voturi de la acest grup pentru demiterea Guvernului Dăncilă – în total, între 236 de voturi, un număr suficient pentru ca Guvernul Dăncilă să fie demis.

“Cum se zice, «Verba volant, scripta manent», eu nu pot să-mi imaginez că dacă un parlamentar semnează o moţiune de cenzură pentru căderea Guvernului ar putea să-şi schimbe poziţia de la momentul semnării până la momentul votului, în ciuda asalturilor disperate pe care le face PSD şi Guvernul asupra parlamentarilor de opoziţie, asalturi care de multe ori depăşesc graniţele legii, şi aici le atrag atenţia că riscă să intre în sfera penală”, a declarat Ludovic Orban, răspunzând la întrebarea dacă toți cei care vor semna moțiunea o vor și vota.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here