USR, alegeri interne. Dan Barna, favorit. Cosette Chichirău atacă supremația președintelui printr-o campanie puternică pe rețelele sociale

Cosette Chchirau, Dan Barna, USR
Cosette Chichirău a intrat în cursa pentru poziția de președinte al USR, în timp ce președintele în funcție încearcă să ajungă la Palatul Cotroceni. Dan Barna e favorit pentru câștigarea unui nou mandat de lider al partidului - Foto: Facebook

În perioada 1-3 septembrie, USR (Uniunea Salvați România) a organizat alegeri interne pentru desemnarea președintelui formațiunii politice. În acest timp, Dan Barna, președintele în funcție, desemnat drept candidat din partea alianței USR-PLUS pentru alegerile prezidențiale, e în mijlocul campaniei pentru strângerea celor 200.000 de semnături necesare pentru înscrierea în cursă.

Din cauza unor “probleme tehnice”, dar și a unei slabe participări la vot, conducerea USR a decis să prelungească votul electronic până în data de 5 septembrie. Până la primul termen limită, 3 septembrie, votaseră 7.000 de membri de partid din 16.000, conform unor surse din interiorul formațiunii.

Principalul contracandidat al domnului Dan Barna, deputat USR, este doamna senator Cosette Chichirău, un politician care s-a remarcat în opoziție prin criticile acide la adresa Guvernului PSD-ALDE.

Candidez la președinția USR pentru că pot dezvolta partidul astfel încât să câștige cât mai multe mandate de consilieri, primari și parlamentari și pentru că sunt o voce puternică și capabilă să adune oameni în jurul ei, să inspire și să acționeze în interesul comun. Candidez la președinția USR pentru că am alături de mine cea mai competentă, puternică și echilibrată echipă de colegi”, anunță doamna Chichirău într-un mesaj de promovare politică, publicat pe Facebook.

Președintele în funcție are prima șansă de a fi reconfirmat în funcție, doamna Chichirău a intrat în campania internă pentru a-și contura mai mult imaginea de lider și pentru o funcție în Biroul Politic.

“Alegerile au fost organizate acum pentru că în statutul partidului scrie că trebuie făcute în acest an. Chiar dacă pare ciudat că avem alegeri interne concomitent cu campania de strângere de semnături, era și mai neobișnuit dacă le organizam în timpul campaniei electorale”, a declarat, sub protecția anonimatului, un oficial al partidului pentru PolitikNews.

Această prelungire a perioadei de vot a ridicat suspiciuni în ce privește corectitudinea acestuia, existând chiar acuzații de fraudă în filiala Iași, fieful doamnei Chichirău.

Aceasta a declarat că nu există nicio fraudă, iar acuzațiile sunt nefondate: “La Iași nu există nicio fraudă electorală. Din păcate, observ cum o campanie internă a fost transformată de unii colegi într-o bătălie incorectă. Președintele USR este ales prin votul electronic al tuturor membrilor, exprimat prin intermediul unui link trimis unei adrese de email. În multe județe, ne-am extins și în rural, unde oamenii ori nu au adrese de email ori nu le folosesc decât foarte rar. Este și cazul județului Iași, unde avem aproximativ 500 de membri din 1000 care nu au adrese de email. Niciunul din acești membri nu a votat până în acest moment, cum mulți alții din țară nu au votat. Până aseară, când trebuia să fie închis votul, participarea la vot la nivel național era sub 50%. Nu poate fi vorba de fraudă dacă nu ai posibilitatea să votezi. Înțeleg dorința unor colegi de a continua campania negativă împotriva mea pentru ca mi-am „permis” să candidez la președinția USR, dar nu există fapte reale care să susțină aceste acuzații”, a declarat Cosette Chichirău pentru Digi 24.

Trebuie amintit că alegerile interne USR, desemnarea candidaților pentru Parlamentul României, cele pentru Parlamentul European și alte decizii importante (vezi dezbaterea în ce privește poziția partidului la Referendumul pentru familie) au loc prin votul tuturor membrilor de partid, proces care se desfășoară electronic, pe o platformă digitală. USR este prima formațiune politică din România care a implementat scrutinul universal în viața de partid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here